23948sdkhjf

SGU vill se en ”ökad acceptans för bergtäkter”

Skåne slukar bergmaterial –  men täkterna är få. Enligt SGU är bättre planering, inte minst på kommunal nivå, nödvändigt för att säkra tillgången på bergmaterial.

Det händer mycket i Skåne – befolkningen växer och det investeras stort i både byggande och infrastruktur konstaterar Sveriges geologiska undersökning, SGU, i en rapport.

Mer folk och ökat byggande innebär dock i sin tur att det krävs stora volymer bergmaterial, främst krossberg, om utvecklingen i regionen ska vara hållbar, anser SGU.

Att få fram bergmaterial i stora mängder är dock inte helt lätt i Skåne. De geologiska förutsättningarna gör det svårt att etablera bergtäkter där behov finns, förklarar SGU i sitt nyhetsbrev.

SGU noterar också att lokaliseringen av produktionen, och därmed även transporterna, har stor betydelse för klimatavtrycket.

Myndigheten betraktar detta som ett problem och uppger att en icke hållbar ballastförsörjning på sikt leder till onödig miljöbelastning.  

SGU ser dock en tänkbar lösning i bättre planering och ökad samverkan mellan bransch, kommuner, region och länsstyrelse.

– Det behövs mer av mellankommunal samverkan, bättre resurshushållning och en ökad acceptans för bergtäkter. Samhället är beroende av ballast och därför behöver ballastförsörjning ses som ett allmänt intresse, säger Kristian Schoning, statsgeolog på SGU, i nyhetsbrevet.

Kommunerna uppges ha en viktig roll i detta – de måste belysa konsekvenserna av sin planerade mark- och vattenanvändning på ett bättre sätt, anser SGU som också betonar att samhällets planering har stor betydelse för ballastförsörjningen och möjligheterna för etablering av nya bergtäkter.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093