23948sdkhjf

Ökad oro för varsel

– Vi ser med oro på utvecklingen inom bygg- och anläggningsbranschen. Det vi ser är en minskad orderingång, ökad oro för varsel och en fortsatt nedgång i byggkonjunkturen, säger Tanja Rasmusson, näringspolitisk chef på Byggföretagen.

Mer än en tredjedel av Byggföretagens medlemmar tror att försäljningen kommer att utvecklas sämre framöver jämfört med första halvåret. Det visar en enkätundersökning som genomfördes i slutet av oktober bland organisationens medlemsföretag.

Två tredjedelar av de tillfrågade företagen redovisar en minskad orderingång, mot 62,5 procent i augusti. Nästan lika många upplever kunder som avbeställer och nästan fyra av fem företag konstaterar förskjutningar i byggstarter.

Vi är inte den bransch som drabbades först eller hårdast av coronapandemin, men det vi ser nu är en minskad orderingång, ökad oro för varsel och en fortsatt nedgång i byggkonjunkturen, säger Tanja Rasmusson.

Enligt företagen är situationen betydligt värre i dag än den var vid föregående undersökning i augusti. Bland annat befarar nästan en femtedel av företagen att de kommer att behöva varsla, även om de inte gjort det ännu. Det är en , kraftig uppgång från de cirka 15 procent som kände motsvarande oro i augusti. Samtidigt har andelen företag som har varslat ökat från tio procent till fjorton under samma period.

En ljuspunkt i tillvaron är att regeringen beslutat att förlänga systemet med korttidsarbete med ett halvår, om än med nedtrappning från och med april nästa år.

De flesta av våra medlemsföretag är små- och medelstora. De är beroende av att kunna fortsätta korttidspermittera, och att få finansieringen garanterad för att slippa ställa in projekt, säger Tanja Rasmusson.

På Byggföretagens önskelista finns dessutom ett återställande av rot-avdraget och att regeringen pausar "trippelstöten" mot bostadsmarknaden – det vill säga kombinationen av bankskatten, nya riskvikter för kommersiella fastigheter och de så kallade Basel IV-reglerna som begränsar utrymmet för bankerna att använda interna modeller för att beräkna kapitalkrav.

– Reglerna kommer att drabba konsumenterna och öka kostnaden för boende. Då minskar efterfrågan och det kommer att byggas ännu mindre. Sverige i en tid av bostadsbrist och ekonomisk nedgång förtjänar bättre, säger Tanja Rasmusson.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094