Elva miljoner markstenar på plats i Norvik
Redan 2007 beslöt kommunfullmäktige i Stockholm att investera i en ny hamnanläggning i Norvik i Nynäshamn, drygt 50 kilometer från Stockholm. En anledning var att trygga varuförsörjningen till Stockholmsregionen. Den nya hamnen skulle kunna ta emot betydligt större fartyg, bland annat tack vare ett djup på upp till 16,5 meter vid kaj, och klara avsevärt större godsvolymer än den befintliga lösningen, mer centralt belägen i Stockholm. Samtidigt skulle mark frigöras för exempelvis välbehövliga bostäder på det tidigare hamnområdet.
Det dröjde dock till 2016 innan själva byggandet tog vid. Helt enligt plan togs containerterminalen i drift i maj 2020, den månad som det första fartyget anlöpte hamnen. När nu alla markstenar satts på plats dröjer det inte länge innan den andra delen, roro-terminalen för rullande gods, kan öppna senare i höst. Då har ungefär 3,7 miljarder kronor investerats i den nya hamnanläggningen.
– Det känns härligt att snart få öppna roro-delen och välkomna gamla och nya kunder till en hamn med högteknologisk standard, rejäla ytor och en ny effektiv infrastruktur som underlättar hanteringen, säger Johan Wallén på Stockholms Hamnar.
Roro-terminalen består av två kajlägen på tillsammans 1 325 meter med ramper för att enkelt kunna rulla av och på gods samt en hamnplan på tolv hektar. Fyra kilometer filer finns för uppställning av incheckade trailrar och fordon inför avgång. Dessutom finns en stor buffertyta för avgående gods samt ett område för lastbilschassin inför export.
Terminalen är fullt utbyggd dimensionerad för hantering av cirka 500 000 containrar per år samt en genomströmning av 200 000 fordon med rullande gods.
Containerverksamheten drivs av Hutchison Ports, en av världens största terminaloperatörer.
Även om en stor del av godset hamnar i Stockholm betraktas avståndet på drygt 50 kilometer närmast som en fördel. Dels finns motorvägen bara fem minuter bort samtidigt som anläggningen ligger utanför storstadens besvärande rusningstrafik. Dels finns en omedelbar anslutning till det svenska järnvägsnätet. Dessutom finns en fördel för sjöfarten i och med att inseglingen är kort.