23948sdkhjf

Tunggrävt men roligt i djup lera

Vattensjuk mark, spöregn och riktigt jobbig lera – det blev en kamp för maskinerna när en 200 gånger 50 meter stor damm skulle byggas genom en befintlig bäck. ”Ibland var jag tvungen att ha sex plåtar att stå på”

Umeå. De vidsträckta ängarna på Mariehem är sig inte lika. De stora gräsytorna finns förstås kvar, men den lilla bäcken har kompletterats med ett dammsystem – en översvämningsdamm som ska kunna ta emot stora mängder regnvatten.

– Det är en riktigt stor damm, 200 gånger 50 meter, med ett största djup på nästan 2,5 meter, konstaterar maskinföraren Kristoffer Edberg.

Han och hans Volvo EC 220E kom hit tidigt i februari för att schakta ur, skapa öar och bygga upp uddar.

–  Till en början fick vi en mycket diffus bild av vad som skulle göras – sen fick jag en USB-sticka och insåg vad som väntade.

Solen blänker i stora vattenspeglar och gräset står grönt och fint på de omgivande ängarna när Leveranstidningen Entreprenad hälsar på i juli.

I mitten av februari var det inte lika fint.

– Precis när vi skulle ta djuphålen var det många väderomslag, det var helt klart den bökigaste delen av jobbet – ibland var jag tvungen att ha sex plåtar att stå på, säger Kristoffer Edberg.

– Det jag stod på var bara lera.

Det var riktigt tunggrävt, särskilt sista metern.

– När leran är riktigt blöt är det som att skära i smör, man måste ta en full skopa för att få det att släppa, eller knacka eller skaka ur massorna.

Bäcken visade sig vara en ständig källa till problem, byggarna har fått pumpa bort stora mängder regnvatten, den vattensjuka marken har dessutom inneburit att grävningen har fått ske i etapper.

– Det har varit en kamp att få marken att bära och se till att det inte geggar ihop – vi vill ha torra massor för att kunna transportera dem på lastbil.

Byggarna försökte i det längsta att låta bäcken rinna där den alltid runnit.

–  Sedan fick vi pumpa och se till att ha kvar material som håller emot, det har hela tiden varit en fin balans var vi måste ”spara” material för att ta bort senare, säger Kristoffer Edberg.

Massorna har dock varit tacksamma emellanåt också.

–  När vi bröt upp tjälen visade sig att all jord följde med – det var ju bekvämt, säger Kristoffer Edberg.

En annan sak han är tacksam över är de kunniga kollegorna.

– Vi har varit ett riktigt bra gäng!

Jorden som grävts upp återvinns i projektet, den blandas ut med lite kalk och sedan tar Ivan Nilsson från Svensk Markservice vid med sin Volvo hjullastare L60H och en Remu WL60 HD sorteringsskopa.

– Det är rätt svårsorterat, råjorden är blöt och innehåller mycket lera, säger han.

Svensk Markservice har kommunens uppdrag att sköta om hela området, så han kan lägga en god grund för företagets fortsatta arbete.

– Det är som sagt lerig jord men det passar rätt bra i det här projektet då det är många slänter som ska sås in och är matjorden fet ligger den förhoppningsvis kvar bättre.

I mitten av juli är det mest återställning som återstår och Kristoffer Edberg ser tillbaka på ett periodvis mycket intensivt uppdrag, det har krävts många timmar i hytten men resultatet blev bra tycker han.

– Framförallt har det varit roligt – det har varit mycket pillergöra och vi har kunnat påverka mycket själva, det är inte alltid man får det förtroendet!

Projektet har varit rätt utmanande, konstaterar han.

Det är det som har varit riktigt kul – att få komma till en helt orörd yta och förvandla det till en sån här oas!

Artikeln är en del av vårt tema om Reportage.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.1