23948sdkhjf

Drönare inspekterar Öresundsbrons betong

Första gången Öresundsbrons betongytor inspekterades gjordes det av alpinister med manuella verktyg. När det nu görs för tredje gången sker det med hjälp av fotografering från drönare.

Öresundsbrons pyloner, pelare och övriga betongytor inspekteras rutinmässigt för att eventuella säkerhetsbrister ska upptäckas i ett tidigt skede.

Det har nu gått 14 år sedan den första betonginspektionen gjordes efter brons färdigställande. Då genomfördes inspektionerna av alpinister hängande i rep. Sedan dess har det gjorts ytterligare en betonginspektion, den gången genom att betongen fotograferades från en pelare till en annan.

När nu den tredje vändan ska göras under sensommaren är det åter igen dags för ett teknikskifte.

Vi effektiviserar den regelbundna betonginspektionen på bron och tar ytterligare ett steg för teknisk utveckling av Öresundsbrons underhåll. Nu inspekterar vi Öresundsbrons betong med drönare för första gången och analysen görs med artificiell intelligens (AI). Innan tekniken är helt fintrimmad för bron kompletteras inspektionen med experter som manuellt undersöker och jämför resultatet, säger anläggningsdirektör Bengt Hergart vid Öresundsbrokonsortiet.

Målet är att vi på sikt kan utföra betonginspektionen helt automatiskt med hjälp av en särskild AI-formel för just Öresundsbron.

Uppdraget att genomföra inspektionen har gått till Cowi som behåller indelningen i tre huvudfaser: detektion, analys samt jämförelser med tidigare år och åtgärder.

Drönarbilderna bearbetas med hjälp av algoritmer för att kartlägga och bedöma eventuella skador i betongen. Metoden ska underlätta arbetet för de ingenjörer som sedan gör en manuell bedömning och prioriterar betongunderhållet. Med drönare kommer man dessutom åt att fotografera betongytor som inte var åtkomliga vid förra inspektionen.

Protokollen från tidigare betonginspektioner är omfattande med detaljerad dokumentation. Det har har inte resulterat i några särskilda åtgärder, men är ett värdefullt underlag för jämförelser bakåt i tiden.

Vår betongkonstruktion står sig väldigt bra och inget tyder på att det ändrats. Men inspektionerna är viktiga för att upptäcka eventuella brister, så att vi med underhåll och åtgärder kan se till att bron klarar sig i mer än de 100 år som vi räknat med, säger Bengt Hergart.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062