23948sdkhjf

Varannan svensk vill höja rot-avdraget

Varannan svensk tror att ett höjt rot-avdrag kan stärka och få igång svensk ekonomi under en lågkonjunktur. Det visar en färsk undersökning gjord av Kantar Sifo på uppdrag av bygg- och installationssektorn inom Svenskt Näringsliv.

Rot-avdraget slog igenom med dunder och brak när det lanserades några år in på 2000-talet. Såväl Skatteverket som företag i byggbranschen konstaterade att varje satsad krona gav betydligt mer tillbaka till statskassan tack vare att åtgärden genererade sysselsättning samtidigt som en mängd svarta arbeten förvandlades till vita. Läs mer här. Undersökningar i slutet av 2011, genomförda av branschorganisationer inom byggindustrin, pekade på att rotavdraget skapat runt 25 000 nya jobb. Läs mer här.

Vid årsskiftet 2015/2016 sänktes dock skattereduktionen från 50 till högst 30 procent av arbetskostnaden. Sedan dess har effekten av avdraget minskat.

I juni i år genomförde Kantar Sifo en undersökning bland den svenska allmänheten i åldern 18-79 år. Uppdragsgivare var bygg- och installationssektorn inom Svenskt Näringsliv där Byggföretagen, Glasbranschföreningen, Installatörsföretagen, Maskinentreprenörerna, Plåt & Ventföretagen samt Måleriföretagen i Sverige ingår.

Undersökningen visar att varannan svensk vill återställa rot-avdraget till 50 procent från dagens 30 procent och lika många (50 procent) tror att en sådan höjning skulle stärka och få igång svensk ekonomi under en lågkonjunktur. Helt klart är att det krävs krafttag för att komma till rätta med de skador som åsamkats såväl den svenska som den globala ekonomin på grund av covid-19-pandemin.

Rot-avdraget är ett verktyg som visat sig vara effektivt i tidigare lågkonjunkturer när det gäller att öka företagens orderingång och likviditet samt skapa fler jobb. Det är en beprövad reform som snabbt kan stimulera svensk ekonomi, säger Pontus Sjöstrand, vd för Måleriföretagen i Sverige.

Även Glasbranschföreningens vd Erik Haara skulle välkomna ett höjt rot-avdrag.

I dag när arbetsmarknaden är oviss är risken dessvärre stor att svartjobben ökar. En sådan situation snedvrider konkurrensen och riskerar att slå ut seriösa företag. Ett höjt rot-avdrag gynnar företag med schyssta anställningsvillkor som bidrar med välbehövliga skattemedel till vårt lands välfärd. Det är en enkel åtgärd som vi vet ger bra resultat, säger Erik Haara.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078