Bra start i Sverige för teleskopkran
Sennebogen har med OP System som representant i Sverige tagit för sig en del som materialhanterare på exempelvis återvinningsanläggningar.
För Scantruck blev det tyska företagets teleskopiska kranar en möjlighet att komplettera teleskoplastarna från Manitou med produkter som lyfter mer och har längre räckvidd. I april i år rullade den första hjulburna teleskopkranen ut till en användare i Sverige. Premiärmaskin är en 613E med 16 tons lyftkapacitet och upp till 24 meters räckvidd som nu har fullt upp där litauiska Kauno Tiltai bygger den nya Veddestabron, strax utanför Stockholm.
Entreprenören behövde en kran som snabbt kan förflytta sig relativt långa sträckor på byggarbetsplatsen och som kan erbjuda både stor lyftkraft, god räckvidd och helst snabbhet.
Uppgiften att lösa den ekvationen gick till rentalföretaget Byggmaskiner-Gruppen Sverige som hittade lösningen hos Scantruck.
– Vår kund hade ett specifikt önskemål om en sådan här maskin. Vi hyr ut maskinen utan förare och Kauno Tiltai har en chaufför som heter Thomas som kör maskinen. Han har hade kört Sennebogen tidigare och var väldigt specifik i sitt önskemål om att han ville ha den här modellen till jobbet här. Vi kontaktade Scantruck R2R som snabbt hjälpte oss, säger Tommy Lindeborgh, platschef på Byggmaskiner-Gruppen i Stockholm.
Veddestabron började byggas i mars förra året och kommer att bli en 530 meter lång och 30 meter bred fyrfältsväg med beräknat färdigställande 2022.
Maskinen arbetar på båda sidorna av bron, vilket dagligen medför många och förhållandevis långa transporter. Därav behovet av mobilitet, lyftkapacitet och räckvidd.
– Just för tillfället arbetar maskinen mycket med att lyfta gjutformar och stålbalkar. Varje lyft väger 3-4 ton och arbetshöjden ligger oftast runt 20 meter. Här är en mobil teleskopisk kran som 613E perfekt. Den har en fantastisk kapacitet då den lyfter 16 ton hela 24 meter högt. Utöver det så är den väldigt snabb i lyftet, och den kan också köra med ganska så tung last, säger Tommy Lindeborgh.
– Dessutom är den här lösningen väldigt gynnsam ekonomiskt om man jämför med andra alternativ. Är det ett kranjobb så ska man ha en kran, och en mer kostnadseffektiv maskin än Sennebogen 613E går nog inte att hitta för den här typen av jobb, hävdar Tommy Lindeborgh.
Jesper Bratowski, Scantrucks uthyrningschef för R2R, ser Sennebogenkranarna som en utvidgning uppåt av de teleskoplastare från Manitou som dominerar produktutbudet.
– Talar vi lyft framåt så har den en riktigt hög kapacitet även utan stödben. Den kan dessutom höja hytten 175 centimeter, vilket ger en fantastiskt god sikt. Jämför man den här maskinen med en stor mobilkran så är den här mycket smidigare, den kan köra med last och kostnadsmässigt går det inte ens att jämföra. Som grädde på moset så är den riktigt bränslesnål. Chauffören Thomas berättade tidigare att han tankar bara drygt 100 liter diesel i veckan på 45 timmars körning, säger Jesper Bratowski.
Läs mer om brobygget och entreprenören här.