Masugnsslagg i tysk cement
– Vår miljöcement erbjuder en avsevärd förbättrad klimatprofil och är bäst i klassen på den svenska marknaden. Produkten kommer att sätta en helt ny standard för koldioxidutsläpp, lovar Tomasz Borowiec, vd för Schwenk Sverige.
Byggmaterialproducenten Schwenk har sitt huvudsäte i tyska Ulm och tillverkar den aktuella cementen i fabriken i Bernburg. Företaget har lång erfarenhet av att använda slagg i cement, en blandning som varit etablerad i Tyskland och Norge under många år och som, enligt företaget, ger en betong samma hållfasthet som vanlig betong samtidigt som miljöpåverkan blir betydligt mindre.
– Eftersom miljöaspekten blir allt viktigare inom byggbranschen är denna cementtyp ett välkommet, grönt alternativ. Det är relativt vanligt att ersätta delar av cement med slagg vid betongproduktion – men att erbjuda en färdig cementtyp gjord med nära 30 procent masugnsslagg gör ingen annan leverantör i Sverige, säger Andreas Liikane, försäljningschef på Schwenk Sverige.
Tillverkaren lyfter fram några skillnader jämfört med traditionella blandningar:
- Samma hållfasthet som konventionell betong, men något långsammare tillväxt.
- Ljusare färg och slätare ytfinish, med mindre kalkutfällningar.
- Lägre värmeutveckling i betongkonstruktionen, mindre risk för temperatursprickor.
- Tätare, mindre risk för kloridinträngning.
- Står bättre emot sura, kemiska angrepp.
- Bättre pump- och bearbetbarhet.
Schwenk är ett förhållandevis nytt varumärke på den svenska marknaden. I februari förra året förvärvade Schwenk Cemex nordiska och baltiska verksamheter som bland annat omfattade flera stenbrott, ballastbrott, betongfabriker och terminaler samt en cementfabrik i Broceni i Lettland. Förvärvet, med en prislapp kring 340 miljoner euro, beskrivs som Schwenks hittills största och utgör en strategiskt viktig plattform för expansion i norra Europa.
För svensk del ingick bolaget Cemex Sverige med huvudkontor i Malmö och fyra importterminaler. I april förra året bytte det svenska bolaget namn till Schwenk Sverige.