Vindkraft löser småländskt elunderskott
Bakom satsningen står Stena Renewable som investerar cirka 2,2 miljarder kronor i Vindpark Tvinnesheda med en total effekt på 210 MW. Veidekke ska nu i en inledande totalentreprenad, värd ungefär 265 miljoner kronor, bygga 47 vindkraftfundament med tillhörande vägar.
– Jag är säker på att vi genom samverkan och ett involverande arbetssätt kan ta tillvara allas kunskap och hitta de bästa lösningarna för projektet, säger Anders Johansson, arbetschef på Veidekke Anläggning.
I Veidekkes uppdrag ingår bland annat att färdigställa vägar fram till varje vindkraftverk samt tillhörande kranytor och vingupplagsytor. Företaget färdigställer även det interna elnätet samt grundläggning och gjutning av fundamenten till vindkraftverken.
Entreprenör och beställare känner varandra väl sedan tidigare.
– Veidekke har byggt två vindkraftsanläggningar åt oss under de senaste åren Veidekke har den kompetens och organisation som krävs för att bygga en stor vindkraftsanläggning som Vindpark Tvinnesheda, säger Peter Zachrisson, vd för Stena Renewable.
Den nya vindkraftparken blir ett välkommet tillskott för regionen.
– Det är mycket positivt att så mycket förnybar elproduktion nu kan anslutas i södra Sverige där elanvändningen är hög och underskottet på el är som störst, säger Daniel Gustafsson, avdelningschef Kraftsystem på Svenska kraftnät.
Svenska kraftnät spelar en viktig roll för att möjliggöra etableringen genom att bevilja ett så kallat nätförstärkningslån som ska göra det möjligt att ansluta ny elproduktion där det inte finns tillräckligt med ledig kapacitet. Syftet är att underlätta för den första aktören som vill ansluta till nätet och som inte själv kan ta hela investeringen för att förstärka elnätet. Lånet har gått till Eon som är nätägare i området och ger nu resultat i form av att elområdet kan förstärkas med upp till 700 MW.
– Tack vare nätförstärkningslånet och nya möjligheter för styrning av elproduktion tar energiomställningen i södra Sverige ett stort steg framåt. Stena Renewable är först ut, men även andra aktörer ligger långt framme i planeringen av vindparker som vi får kapacitet att ansluta. Det förstärkta elnätet ger dessutom bättre möjligheter för tillväxt i regionen, säger Mats Tullgren, regionnätschef på Eon.
Vindparken i Uppvidinge består av 47 vindkraftverk med en total effekt på 210 MW. Turbinerna levereras av Vestas och är av typen V150. Den årliga elproduktionen beräknas uppgå till drygt 600 GWh, vilket skulle kunna förse 120 000 villor med hushållsel. Vindparken kan, enligt Stena Renewable minska utsläppen med 360 000 ton koldioxid, mer än dubbelt så mycket som utsläppen från alla bilar i Kronoberg.
Färdigställandet beräknas till december 2021.