Kontrollera mera – Svevia välkomnar viten
Varje år utförs hundratals vägarbeten på de svenska vägarna och varje projekt måste säkras upp, med skyltar och barriärer.
Svevia har därför satsat på specialiserade grupper som uteslutande arbetar med TA (trafikavstängningar.)
–Vi gör allt ifrån att skicka ut en TMA-bil en timme, till projekt som håller på i flera år, säger Tomas Johansson.
Han är arbetschef på Svevia med ansvar för TA-anordningar i region mitt. Under sig har han fyra platschefer och ett 50-tal personer som jobbar med TA från Nyköping i söder till Örebro och Malung i väster och Gävle i norr.
Svevias TA-avdelning jobbar både för företagets egna projekt och för externa kunder och Tomas Johansson råder företag som jobbar på vägen att ta hjälp av proffs om de inte besitter TA-kunskaperna själva.
– Gör det helst redan i kalkylstadiet, då hamnar man rätt ekonomiskt och har möjlighet att hitta de bästa lösningarna.
Behovet av TA har ökat i takt med att det blir allt fler stora infrastrukturprojekt, inte minst i Stockholm.
Antalet hugade leverantörer har också ökat och det innebär att kvaliteten varierar, hävdar Tomas Johansson som konstaterar att beställarna skärpt kontrollerna och ofta också infört viten.
– Det är bra – då kan vi få bort oseriösa aktörer.
En arbetsplats är inte säker bara för att skyltarna och barriärerna sitter på plats. Även under arbetets gång måste man ha koll, betonar han.
– Skyltarna måste till exempel torkas av, nedblåsta skyltar måste sättas upp med mera.
Svevias TA-grupp tar ibland på sig detta uppdrag men ofta är det mer praktiskt om kunden, extern eller intern, gör det själva.
– Man måste se över avstängningarna 1-3 gånger per dag och då är det oftast mest ekonomiskt för kunden att lösa tillsynen själva med personal på plats, konstaterar Tomas Johansson.
Tidigare hanterades säkerhet och TA ofta som en schablonkostnad i anbudsskedet, oavsett hur projektet såg ut.
Så är det inte längre.
– TA kostar en del men nu vet man att det är ett måste, särskilt nu när kraven höjts och vite införts, konstaterar Tomas Johansson.
Får han önska sig något är det att Trafikverkets beställare blir lite mer lyhörda.
– Vi upplever att det är rätt personberoende, ibland är det svårt att få respons och vi kan få avslag på våra TA-planer utan förklaring.
– Andra är jättebra och vi får ofta gehör för våra förslag.
Här finns en inbyggd ”konflikt” eftersom Trafikverkets fokus ofta ligger även på att trafikflödena inte ska störas för mycket, medan TA-gruppen koncentrerar sig mest på att arbetsplatsen ska vara säker och funktionell.
– Ska arbetsplatsen vara fullständigt säker ska det ju helst inte vara någon trafik alls. Vi vill därför ofta leda om trafiken i högre utsträckning, men det är sällan vi får det.
Tomas Johansson konstaterar dock att projekt faktiskt kan tjäna på en mer genomgripande TA-lösning.
Ett lyckat exempel är ett brobygge i Västerås. Där var tanken först att trafiken skulle gå på E18 som vanligt, under bygget.
– Vi fick igenom att leda om trafiken och det ledde till att arbetsmiljön blev betydligt bättre och byggtiden minskade med ett halvår.
Tomas Johansson pekar ut hastigheten som det allra största säkerhetsproblemet.
– Vi vill egentligen sänka hastigheten till 50 kilometer i timmen eller lägre, men får ofta nöja oss med 70.
Bilisterna är dessutom dåliga på att respektera den sänkta farten, oavsett siffra.
– De kör förbi i 90 eller 110 – på nätterna är det kanske 200 blås, så det är verkligen inte säkrare för oss att jobba nattetid, då kör de som stollar.
Att skylta hjälper sällan mot fortkörarna, förklarar han.
– Går det att köra 110 så rullar de igenom i 110 – de släpper inte gaspedalen.
Ett sätt att förhindra olyckor är att bygga hinder, att göra passagen smal och trång.
– Då är de rädda om sin bil, det hjälper, säger Tomas Johansson.
Att ringa polisen och be dem göra fartkontroller hjälper för stunden.
– Nästa dag är det lika illa igen.
Han ser en tänkbar lösning i teknik som redan finns.
– Med de intelligenta bilarna kommer många möjligheter, man skulle kunna få information på sin display om att det kommer ett vägarbete och att hastigheten måste sänkas – jag tror det kommer att bli verklighet i framtiden, säger Tomas Johansson som hoppas att bilisterna ska ta sitt förnuft till fånga.
– Jag var också en ”dålig” bilist tidigare, nu har jag upplevt hur det är på den andra sidan barriären, när det är 70 så sätter jag farthållaren på 70 och hoppas att jag bidrar till att bromsa upp trafiken och på så vis göra arbetsplatsen säkrare för mina kollegor i branschen.