”Vi måste bygga billigare vägar snabbare”
Projektet ”Datadriven arbetsplats”, där bland annat Skanska och Volvo CE deltar, syftar till att hitta en digital plattform som ska göra arbetsdagen på byggplatsen effektivare och lättare att förstå, tanken är att fånga all information i realtid och koppla den till kalkylerna så att projektledningen får en fullständig överblick över produktionen.
Ambitionen är att öka effektiviteten och minska miljöpåverkan.
– Vi måste bygga billigare vägar snabbare, förklarade Lars Horn, Skanska Norge på Infrasweden2030s webinarium i slutet av april.
Frågan är högaktuell i en tid där ökad internationell konkurrens och krav på digitalisering och minskade utsläpp sätter press på företagen.
För att kunna bli effektivare måste dock en rad utmaningar övervinnas. Lars Horn konstaterade till exempel att maskinerna utnyttjas i alldeles för låg grad, att marginalerna är låga och att kontrakten blir allt större – något som leder till större risker.
Han noterade också att det finns stora datamängder– som inte utnyttjas. I projektet vill man dyka ner i denna potential för att dels bli effektivare, dels minska utsläppen
Det treåriga projektet, som letts av Skanska som även står för större delen av finansieringen, ska leda fram till konkreta lösningar som ska kunna kommersialiseras, förklarade Lars Horn.
Upplägget har varit att man via maskinernas telematiksystem ska kunna hämta in data från alla enheter på ett projekt, oavsett märke.
Informationen om maskinernas rörelser, var de hämtat och lämnat massor, vinklar, höjder med mera, ska samlas in för att sedan kunna användas i realtid för kunna ta bättre beslut.
– Datan körs i maskinlärningsmodeller och optimeringsmodeller och går sedan ut till projektet igen, till exempel på ipads, förklarade Lars Horn.
Tanken är att automatiskt kunna kartlägga projektet och se till exempel flaskhalsar och avvikelser i realtid.
Det ska därmed bli möjligt att föreslå åtgärder i tid – systemet skulle till exempel kunna tala om att projektet inte kommer att bli klart i tid om man inte tar in tre grävmaskiner till.
Det finns dock en del utmaningar, förklarade Lars Horn. Bland annat måste forskarna som bygger systemet lära sig vad en ”bra väg” faktiskt innebär, hur maskinparken ska sättas samman och så vidare.