Höga krav på hyrmaskinernas däck
Enköping. Uthyrningsföretaget S-rental har 108 maskiner. I maskinparken finns till exempel grävmaskiner, hjullastare, dumprar och lastbilar.
Däck är därför en stor och återkommande utgiftspost för företaget.
– Vi lägger nog ungefär 1,5 miljoner kronor per år på däck, konstaterar vd och delägare Tony Ferm.
S-rentals maskiner hyrs ut på kortare eller längre tid, en del körs sparsamt på bra väg, andra får slita hårt i svårare terräng.
Kraven som ställs på däcken varierar därför rejält.
– Dumprarna har sina däck i allt från ett till fem år beroende på hur de körs, säger Tony Ferm.
S-rental köper sina däck från sörmländska grossisten Valla Däck och vad det blir för märken och modeller varierar.
– Vi har en ständig dialog om vad de har inne som är bra just för tillfället, kommenterar Tony Ferm.
Grundkravet är förstås att däcken ska vara av god kvalitet, de ska till exempel inte gå sönder av värme.
Frågan sedan är vad maskinerna ska jobba med.
– Är det en maskin som ska gå som servicemaskin på en byggarbetsplats behöver den inte samma typ av däck som en som ska lasta berg i en täkt, säger Tony Ferm.
En del maskiner kanske måste klara lite av varje, då kan ett däck som inte är ett renodlat landsvägsdäck och inte heller ett klassiskt gruvdäck passa bäst.
– Generellt sett har vi ganska lite problem med däcken, vi låter dem sällan gå så att de blir helt slut, säger Tony Ferm.
När företagets maskiner återvänder efter att ha varit uthyrda i allt från en dag till flera år kontrolleras de noggrant.
Maskinerna körs först in i tvätthallen för en utvändig tvätt. Därefter följer en invändig helrekonditionering, maskinen fotas och dokumenteras, oljorna fylls på, nipplarna smörjs och till sist tankas maskinen upp. Eventuella fel rapporteras till verkstaden som gör en insats när så krävs. Sedan är maskinen redo att skickas ut på nya uppdrag.
Däcken ingår förstås i denna rutin.
– Vi kontrollerar om de fått skärsår eller om det finns bultar eller spikar i dem, säger Tony Ferm.
– Det blir en hel del punkteringar, det är mer sällan däcken slits ut – vi byter ut dem i tid och slits de snett är det snarare fel på hjulinställningen och inte på däcken, säger Tony Ferm.
Han konstaterar att däckkvaliteten generellt blivit bättre.
– Kvalitetsskillnaderna har blivit allt mindre, de sämre däcken har blivit bättre, å andra sidan har de blivit lite dyrare också.
Läs gärna mer om S-rental här.