23948sdkhjf

Därför ska Kalixälvens is både grusas och vattnas

Trafikverket ska ”förstöra”en del av Kalixälvens is – för att inte riskera att islossningen påverkar bygget av nya E4-bron.

De nya brofundamenten skulle egentligen funnits på plats redan innan islossningen. Arbetet i och nära vattnet har dock dragit ut på tiden och  spontlådorna måste därför skyddas när islossningen drar igång, förklarar Trafikverket i ett pressmeddelande.

  I samband med byggnationer i strömmande vatten behövs alltid åtgärder vidtas för att islossningen ska bli så ”skonsam” som möjligt. Risken finns att större isflak kan skada pågående byggnationer. För att minimera den risken har vi tillsamman med experter enats om den här metoden. Det kan även i ett senare skede bli aktuellt att bryta sönder isen, säger Peter Viklund, projektledare på Trafikverket.

Trafikverket, entreprenören och experter vid Luleå tekniska universitet har kommit överens om en metod som innebär att isen kring brobygget ska försvagas i mittfåran: isen ska plogas och grusas, sedan ska vatten pumpas upp på den.

– Vår entreprenör har tidigare i veckan grusat en teststräcka på cirka 100 meter uppströms bron för att se om åtgärden hade avsedd verkan. Då det fungerat bra går man nu vidare med dessa åtgärder, säger Peter Viklund.

Det aktuella området omfattar en kilometer uppströms och en kilometer nedströms från bron och Trafikverket uppger att man har förståelse för hur insatsen påverkar Kalixbor som vill ut på isen i påsk.

– Entreprenören kommer under påsken att lämna två 50 meter breda områden utan åtgärder (grusning och vattning). Detta för att möjliggöra skotertrafik under påsken. Ett område 50 meter nedströms från Vassholmen samt ett område cirka 300 meter nedströms från bron, mitt emot campingen. Men det är fortfarande en våris vi talar om så vi uppmanar alla vara försiktiga samt att respektera de markeringar och skyltningar som vi sätter upp, säger Peter Viklund.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.474