Utbildningscenter breddar med terrängbana
Drivelab Stockholms anläggning, några minuters bilväg från Arlanda flygplats skapades som ett nav för utbildning och events inom fordonsindustrin. Ambitionen var att erbjuda ett helhetskoncept med moderna lokaler i direkt anslutning till testbanor och utbildningscenter.
De två första testanläggningarna skapades 2010 respektive 2012 och kan bland annat leda föraren på ett intuitivt sätt i dennes körning. Banorna används exempelvis av fordonsindustrin för utbildning och tester av lätta och tunga fordon där man utför prestandamätningar och bedömer fordonets dynamiska rörelsemönster.
Nu skapas en helt ny testanläggning som kallas Test Track Terrain – en specialdesignad terrängbana som gör det möjligt att testa och köra fordon under mer varierande förhållanden för offroad, sport och gatuorienterade fyrhjulsdrivna fordon.
– Det var en kul utmaning att designa terrängbanan. Jag utgick från den befintliga terrängen där banan ska placeras och fick testa mig fram med olika typer av fyrhjulsdrivna fordon för att hitta rätt svårighetsnivåer. Målsättningen är att alla typer av fyrhjulsdrivna fordon ska kunna använda de hinder som banan erbjuder. För att lyckas med det designade jag alla hinder med tre olika svårighetsnivåer, något som är unikt jämfört med andra terrängbanor, säger Jonas Jarlmark Näfver, teknologie licentiat i fordonsdynamik vid KTH, som designat testområdet.
Bland de svårigheter som kommer att möta fordonen finns stigningshinder, sidolutning och artikulation. Även underlagen på såväl bana som i hinder varierar. Där finns grusade vägar, hällar av sten eller räfflad betong och flyttbara rullar där exempelvis befintliga berghällar utgör naturliga hinder längs banan.
Efter färdigställandet av terrängbanan omfattar anläggningen tre testanläggningar på både asfalt och terräng tillsammans med närmare 20 000 kvadratmeter utbildningscenter för både lätta och tunga fordon, eventytor, hotell, verkstadslokaler, försäljning och service.
–Test Track Terrain är ett välkommet och efterfrågat tillskott. Med tre testanläggningar möjliggör vi utbildning och prestandatester av större bredd än tidigare. Fler aktörer kan nu komma till oss och utbilda sig samt utföra fordonstester med extra körupplevelse, säger Dieter Sand, vd för Arlandastad Holding.
I samband med att terrängbanan anläggs utvecklas även en av de äldre testbanorna i ett samarbete med Öhlins. Delar av motorbanan byggs om med flyttbara hinder – en teknik som möjliggör en mer varierad användning av hinder och därmed bättre anpassade till de prestandatester som ska utföras. Enligt nuvarande tidplan ska allt vara färdigställt i sommar.