Yrkesval med goda chanser till jobb
De ungdomar som känner sig dragna till branscher som bygg, anläggning och transport har stora chanser att få jobb under de närmaste år, enligt Arbetsförmedlingen som nu presenterar uppdaterade prognoser för 200 yrken på såväl nationell nivå som på länsnivå.
Prognoserna bygger bland annat på mer än 9 000 intervjuer med arbetsgivare spridda över landet och en slutsats är att utbildning ökar möjligheterna till jobb. Då handlar det inte bara om högskole- och universitetsutbildning utan även exempelvis gymnasieutbildning står högt i kurs hos arbetsgivarna.
– Ekonomin befinner sig i en avmattningsfas och arbetslösheten har vänt uppåt de senaste månaderna. Men trots detta är arbetsmarknadsutsikterna goda för utbildad arbetskraft, säger Ida Karlsson, analytiker på Arbetsförmedlingen.
Prognosen har levererats i en tid där bristen på utbildad arbetskraft varit utbredd under många år och bedömningen är att behovet kommer att bestå de kommande åren. Enligt Arbetsförmedlingen är det bland annat befolkningsutvecklingen, med fler äldre och yngre, samt den tekniska och digitala utvecklingen som kommer att driva efterfrågan på viss kompetens fram till 2025.
– En slutförd gymnasieutbildning är det viktigaste. Har du dessutom en yrkesutbildning från gymnasiet eller högskolan, är jobbchanserna oftast stora. Vi behöver också i större utsträckning utbilda oss efterhand för att hänga med i arbetslivet, säger Ida Karlsson.
De som får svårast att hitta jobb är, enligt Arbetsförmedlingen, personer med kort utbildning som söker jobb som till exempel vaktmästare, handpaketerare eller kafébiträden. Inom yrken som påverkas av strukturförändringar väntas också större konkurrens om jobben. Några exempel är banktjänstemän och kassapersonal.
Då är chansen betydligt bättre för de som utbildar sig till vårdyrken som barnmorskor, sjuksköterskor, läkare och undersköterskor. Men även lärare, civilingenjörer, it-specialister, kockar och ett flertal yrken inom bygg, anläggning och transport lyfts fram som någorlunda säkra kort. Bland ”säkra” yrken som inte kräver högskoleutbildning nämns bland annat förare av tunga fordon samt mekaniker.