Vem vill bli maskinförare?
Bålsta. Det är mycket som ska byggas framöver och bristen på lämpliga maskinförare blir allt mer akut.
Maskinentreprenörerna och Ahlsells bjöd därför in till ett välbesökt seminarium den 7 februari, där frågan var hur branschen ska få tag på den kompetens som behövs.
ME-skolans vd Jonas Thorstensson konstaterade inledningsvis att det är just därför ME-skolan existerar.
– Vi är faktiskt den första och enda bransch- och arbetsgivarorganisationen som tagit eget ansvar för kompetensförsörjningen.
Den första ME-skolan, en utbildning för maskinförare på gymnasienivå, startades 2014 i Bålsta.
Sex år senare finns nio skolor i Sverige, från Svalöv i söder till Skellefteå i norr.
– Utbildningen vi bedriver i ME-skolan är ju inte för att tjäna pengar – allt eventuellt överskott går tillbaka till kvalitet, noterade Jonas Thorstensson.
ME:s utbildningar omfattar i dag cirka 400 elever. 300 gymnasieungdomar och 100 inom vuxenutbildning.
ME-skolan bidrar därmed med cirka 100+100 nya maskinförare varje år. Jonas Thorstensson förklarade dock att det krävs 6 000–7 000 nya förare under de kommande 6-7 åren och för att kunna leverera så mycket krävs krafttag, inte bara från utbildarna utan även från branschen.
För det är ju tyvärr så att ungdomarna inte hänger på låset, varken till ME:s skolor eller de andra gymnasiala maskinförarutbildningarna.
Jonas Thorstensson hänvisade till ett projekt där 600 ungdomar djupintervjuats och där slutsatsen blev att branschen är rätt okänd.
– Vi måste bli tydligare, det finns mycket fördomar om att yrket är tungt och smutsigt, med mycket attityder. Det måste vi jobba med – det här är ju ett roligt yrke, med snabb teknikutveckling som många stannar i väldigt länge.
Jonas Thorstensson betonade att företagen spelar en viktig roll när det gäller både att höja intresset för branschen och att säkerställa kvaliteten på utbildningen.
Han konstaterade också ME satsat stort på sina utbildningar och att det är oerhört viktigt att skaffa sig rätt stöd och inte ge upp i förtid.
– Det är låg marginal att jobba med utbildning, många kommuner och skolor har svårt att hålla kvar den och vi måste se till att ”kroka arm” med olika samarbetspartner, jobba långsiktigt och med framåtanda.