23948sdkhjf

Mångfald lönade sig för Ahlsell

Ahlsell har jobbat aktivt för en ökad mångfald och vd Claes Seldeby tror att det är rätt väg att gå även för entreprenadbranschen om det ska bli fler maskinförare.

Hör vad Claes Seldeby har att säga i klippet ovan.

Bålsta. Maskinentreprenörerna och Ahlsell samarbetar i projektet Maskinförare 2020, som syftar till att få fler att välja yrket.

Ahlsell kan tyckas vara en udda samarbetspartner – de sysslar ju inte med entreprenadmaskiner.

Ahlsells vd Claes Seldeby förklarade dock på det seminarium som ME och Ahlsell anordnade den 7 februari att de gått in som delfinansiär dels för att vara en aktiv spelare i sin bransch, dels för att ta ansvar för samhällsfrågorna.

–  Vi behöver maskinförare, sade han.

Han konstaterade att det inte bara är maskinförare som saknas – brist råder även när det gäller till exempel elinstallatörer och rörmokare.

– För att säkerställa Ahlsells framtida marknad behöver vi få avsättning för våra produkter och ME är den enda organisationen som tagit saken i egna händer och gått från ord till handling – därför tog det en  nanosekund att besluta sig att gå med.

Claes Seldeby lyfte vikten av mångfald för att lyckas få fram fler förare.

–  Ska vi bara anställa medelålders vita män blir poolen smalare och smalare, vi måste bredda poolen genom att ha ett inkluderande förhållningssätt i bolaget.

Ahlsell har försökt bredda sin egen pool, bland annat genom  nolltolerans mot trakasserier och diskriminering och genom att aktivt försöka locka till sig en mångfald av sökande.

Företaget har jobbat med både medarbetarskap och ledarskap, berättade Claes Seldeby.

– Den resan har varit ganska tuff och brokig, Ahlsell var ganska bra innan men ambitionen var att bli ännu bättre och vi har fått pang för pengarna!

En mätbar förändring är att antalet kvinnliga chefer har fördubblats,  teamet har också börjat prestera bättre – tillväxttakten har ökat rejält, hävdade Claes Seldeby.

– Den rekryterande chefen måste först och främst välja kompetens, inte bara ta en kopia av sig själv, noterade han.

Han tillade dock att en förutsättning är att alla är med på noterna.

– Är branschen redo? Kanske, men det går alldeles för långsamt.

Näringslivet har de muskler som krävs för att nå förändring, bara viljan finns, hävdade han.

– Vi kan få det att hända – vi är alldeles för försiktiga när vi rekryterar nya medarbetare.

Hans råd är att lyfta det goda exemplen, föregå med gott exempel och visa att mångfald tillför ett värde, till exempel ökad trivsel och minskade sjuktal.

– Vi tror mycket på att ha kul på jobbet, vi vill också visa att vi har alla åldrar, kön, bakgrunder – att vi är en arbetsplats som välkomnar, sade Claes Seldeby som tror att även entreprenadbranschen har mycket att vinna på mer mångfald.

Han tror också att det krävs samarbete på övergripande nivåer om kommunerna ska kunna etablera bra och attraktiva utbildningar för nischyrkena.

– Kostnaden för utbildning är hög, men samhällsnyttan är ännu högre.

Läs mer från seminariet, se länkarna nedan!

 Era röster väger tungt, uppmanade Hampe Mobärg. Läs mer här!

– Utbildningen vi bedriver i ME-skolan är ju inte för att tjäna pengar – allt eventuellt överskott går tillbaka till kvalitet, noterade Jonas Torstensson. Läs mer här!

– Vi som är i branschen, entreprenörer eller leverantörer, måste engagera oss i hur det kommer att se ut om ett, fem eller tio år, sade Torbjörn Wilson. Läs mer här!

– Den minsta delen i maskinföraryrket är att köra maskin och det påverkar vår rekrytering, sade John Fransson. Läs mer här!

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078