23948sdkhjf

Klimatneutral läggning av kantsten

Platsgjuten kantsten har visat sig vara både ekonomiskt och tidsmässigt gynnsam för NCC i Danmark. Nu kommer dessutom signaler från Danmarks Tekniske Universitet om att metoden har stora miljömässiga fördelar.

Användandet av en amerikansk Gomaco avsedd för glidformsgjutning av exempelvis kantsten har visat sig vara ett lyckokast för NCC i Danmark. 2017 blev något av en brytpunkt för maskinen då såväl kommuner som rådgivare, enligt företaget, uppmärksammade att metoden innebär stora tidsvinster såväl som avsevärt lägre kostnader jämfört med traditionell sättning av kantsten.

En av företagets slutsatser är att arbetet kan göras på halva tiden. En av fördelarna med glidformsgjutning är att allt – inklusive armering – kan göras i ett enda moment och att maskinen även klarar kurvor utan problem. Dessutom minskar materialförbrukningen avsevärt.

Metoden får nu ytterligare draghjälp från Danmarks Tekniske Universitet, DTU, vars beräkningar pekar på att metoden medför betydligt mindre utsläpp av koldioxid jämfört med traditionell kantsten.

Färska uppgifter visar att 1 000 meter med konventionell kantsten förbrukar 46 ton koldioxid. Väljer man i stället att använda NCC Profilbeton använder man ”bara” åtta ton, säger företagets försäljningschef Torben Nørlem.

Hans förklaring till den stora skillnaden är att den traditionella kantstenen förbrukar avsevärt större mängd betong. Anledningen är att den platsgjutna kantstenen gjuts direkt på den befintliga kantstenen eller på asfalten.

Därigenom sparar vi på de klimatbelastande materialen, säger Torben Nørlem.

Nu tar företaget ytterligare ett kliv för att minska sin klimatpåverkan i samband med dessa arbeten.

När vi anlägger kantstenen skänker vi kommunen ett antal barrträd som är speciellt snabba med att suga upp koldioxid ur atmosfären.

Receptet är 50 barrträd per kilometer kantsten till den kommun där kantstenen läggs. Det motsvarar, enligt Torben Nørlem, den mängd koldioxid som släpps ut vid produktion av materialet.

Därigenom blir lösningen klimatneutral, säger Torben Nørlem.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094