23948sdkhjf

Lagom är bäst – så hittar Dynapac den naturliga frekvensen

Dynapac tror stenhårt på sitt Seismicsystem, som automatiskt hittar den naturliga frekvensen för varje jobb och därmed minskar antalet överfarter radikalt.

Karlskrona. Dynapac sålde sin första maskin utrustad med systemet Seismic våren 2019. Ett halvår senare har företaget en handfull maskiner ute i Sverige, och fler lär det bli, uppger Jens Wickholm, ansvarig för försäljning och service i Skandinavien.

– Jag tror att vi kommer att sälja övervägande Seismicmaskiner i Sverige snart, säger han.

– Vi har stora förväntningar på Seismic, det är ett exempel på en av de större innovationerna på en ganska mogen produkt, säger Fredrik Åkesson, produktansvarig för vältar.

Tekniken är framtagen för jordpackningsvältar på 7,5-20 ton och grundar sig i ett doktorsarbete som Carl Wersäll på KTH gjort.

Tanken är att optimera frekvensen för att på sätt effektivisera packningen.

– Det finns en naturlig frekvens för varje kombination av maskin och material, den förändras också efterhand som packningen ökar. Man får absolut inte hamna under den naturliga frekvensen och därför använder man normalt en säkerhetsmarginal som dock ofta ligger väldigt högt, säger Fredrik Åkesson.

– Nu har vi ett sätt att hitta den rätta frekvensen, så att man slipper göra för många överfarter.

Systemet tar data från packningsmätaren och känner av hur maskinen och materialet beter sig. Vibrationerna justeras sedan automatiskt efter denna analys och föraren slipper gissa sig till vad som kan vara lämpligt.

– Vi kan sänka frekvenserna med 30 procent, när vikterna snurrar långsammare krävs det mindre energi och mindre bränsle, med bibehållen eller till och med bättre packningsprestanda, säger Fredrik Åkesson.

Kör man dessutom maskinen med ecomode blir bränslebesparingen närmare 25 procent, uppger han.

– 15 procent kommer från Eco mode, men tio från Seismic – det är rätt mycket.

Seismic, som finns som tillval, fungerar helt oberoende av föraren, förklarar Fredrik Åkesson.

– Det komplicerar inte heller den mekaniska delen, eller ökar underhållet. Det är en klar energieffektivisering men utan att komplicera eller fördyra maskinen, och till en liten kostnad för kunden.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11