23948sdkhjf

Forskningsmiljoner till byggsäkerhet

Jan Johansson, professor i arbetsvetenskap vid Luleå tekniska universitet, tilldelas 3 277 000 kronor av Afa Försäkring för att kartlägga internationell forskning inom säkerhet kopplad till byggverksamhet, erfarenheter från säkerhetsparker och säkerhetsarbete i svensk byggindustri.

Förhoppningen är att Jan Johanssons forskning ska leda till en mer gemensam syn på säkerhetskultur i byggbranschen och en ökad kunskap om hur man kan arbeta säkert. I förlängningen handlar det bland annat om att minska antalet arbetsolyckor och arbetssjukdomar i byggindustrin.

– Fram till för ungefär tio år sedan minskade olycksfallen i byggindustrin. På senare år har utvecklingen planat ut och det har till och med blivit sämre på vissa ställen. Vi gjorde en internationell studie av vad det beror på och kom fram till att man för att komma vidare behöver titta på kulturen på byggarbetsplatserna, säger Jan Johansson.

Jan Johansson har tidigare bland annat forskat på säkerhet, arbetsorganisation inom gruvsektorn och arbetsolyckor i byggindustrin. Nu ska han undersöka säkerhetsarbetet i byggbranschen för att bidra till utvecklingen av en bra säkerhetsutbildning vid den anläggning som nyligen startades vid Arlanda av arbetsgivarorganisationen Sveriges Byggindustrier. Där ska byggarbetare kunna öva på arbetsmoment under realistiska förhållanden med målet att på sikt minska risken för olyckor.

Afa Försäkring har förhoppningen att en kartläggning av säkerhetskulturen ska ge en bra grund för säkerhetsutbildning på anläggningen och bidra till spridning av kunskap och färre olyckor i branschen. Tanken är att grundläggande säkerhetsprinciper ska införlivas i verksamheten i samarbete med träningsanläggningens ledning.

Jan Johansson har redan riktlinjerna uppdragna för det fortsatta forskningsarbetet.

– Först ska vi göra en litteraturstudie för att kartlägga internationell forskning om säkerhetsarbete. Därefter ska vi titta på vilka säkerhetskulturer som finns i de större svenska byggföretagen för att försöka vaska fram vad som är bra och vad i kulturen de har gemensamt, säger Jan Johansson.

Tanken är att vi ska försöka hitta principer som vi kan införa i säkerhetsparken. Det kan till exempel vara hur man ska organisera fortlöpande säkerhetsutbildning eller rutiner för arbetsmoment som förekommer på alla byggarbetsplatser.

Vi tror att det kan finnas liknande anläggningar inom andra industriella sektorer i landet, till exempel kärnkraftsindustrin. Det finns olika typer av träningsanläggningar, ofta handlar det om att man genomför simuleringar. Det viktiga med säkerhetsparken för byggbranschen är att man övar på arbetet in real life, så att säga. Till exempel att man övar på arbetsmoment utomhus även om det är dåligt väder, säger Jan Johansson.

I projektet ingår också att utvärdera resultaten av träningen för att bidra till dess utveckling.

Forskningsprojektet sträcker sig till november 2022.

Läs mer om Safety Training Park här. 

Kommentera en artikel (1)
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078