23948sdkhjf

Säkrare kranlyft med AI

NCC har identifierat tunga lyft med kranar som ett högriskområde. Därför samarbetar företaget nu med bland annat Edins Byggkranar och Microsoft för att testa möjligheterna att öka säkerheten med hjälp av AI-teknik.

I Ångströmlaboratoriet i Uppsala samlas dagligen runt 5 000 forskare och studenter på 72 000 kvadratmeter. Verksamheten har med råge vuxit ur lokalerna. Därför bygger nu NCC ut anläggningen med ytterligare 30 000 kvadratmeter, bland annat undervisnings- och forskningslokaler samt en ny huvudbyggnad med entré, reception, mötesytor, kafé, bibliotek, ljusgård och aula.

Projektet har bedömts vara väl lämpat för att testa hur AI-teknik genom digitala skyddsbarriärer och objektidentifikation kan bidra till säkrare kranlyft genom ökad kontroll av vad som sker direkt under kranen.

NCC har i många år arbetat för att utveckla och förfina rutiner som förbättrar säkerheten på byggarbetsplatserna. En erfarenhet är dock att den mänskliga faktorn alltid kvarstår som en risk som behöver hanteras. Testet vid Ångströmlaboratoriet har visat att det både går att upptäcka, och i förlängningen också varna, medarbetare som befinner sig under hängande laster eller är på väg in i en riskzon.

Vi har många idéer om hur våra byggarbetsplatser kan göras smartare med hjälp av teknik, men oftast behöver vi samarbetspartners för att klara våra utmaningar. Så även i detta fall. Testerna av digitala skyddsbarriärer ger oss värdefull kunskap om teknikens möjligheter och en bestående insikt om vilka framsteg vi kan göra om olika slags aktörer samarbetar, säger Claes Henschel, ansvarig projektledare på NCC.

Vid Ångströmlaboratoriet samarbetar byggföretaget med Microsoft, Arrow, Sigma och Edins Byggkranar. Bland annat testas nyutvecklad teknik för objektidentifikation.

Tekniken är förhållandevis enkel. Den bygger på monitorering med hjälp av kameror, men kräver avancerad mjukvara för att fungera. I det här projektet har Microsoft tillhandahållit den molnbaserade tekniska plattformen och varit länken mellan NCC och sina partners Arrow och Sigma, som bland annat medverkat vid utvecklingen av mjukvaran.

– Tillsammans med våra kunder och samarbetspartners arbetar vi aktivt med innovation och uppkopplade lösningar. I vår satsning på byggbranschen är hälsa och säkerhet ett område där vi ser hur man med hjälp av modern teknologi kan hitta nya lösningar. Samarbetet med NCC har hjälpt oss att förstå både fysiska villkor och de säkerhetsutmaningar som råder vid en byggarbetsplats, insikter som gjort att vi kunnat stötta på ett bättre sätt, säger Annica Wallenbro Stojcevski, Business lead Data & AI på Microsoft.

Edins Byggkranar har svarat för montaget av kameror på kranarna.

Kamerorna som fästs vid tornkranens bom samlar in bilder som bearbetas i en dator placerad i kranhytten. Datorn identifierar personer, fordon och krankroken. All databearbetning görs i kranhytten för att omedelbart varna kranföraren och eventuella människor på marken. Ett definierat område under bommen avgör om personer och fordon befinner sig inom ett larmområde eller inte. Värt att notera är att ingen individ går att koppla till det insamlade materialet för att inte inkräkta på den personliga integriteten.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.096