Budet på Cramo är holländskt
Loxams förvärv av Ramirent tidigare i år är ett talande exempel på den konsolidering som pågår bland europeiska rentalföretag. Boels är ett annat. Företaget grundades 1977 och har växt till det sjätte största uthyrningsföretaget i Europa genom såväl organisk tillväxt som genom strategiska förvärv. Det senaste offentliggjordes tidigare i höst då företaget förvärvade Artisan Hire Centre med systerbolaget Survey & Safety Equipment Hire and Sales med totalt nio depåer i sydvästra England.
Boels beskriver sin tillväxttakt som fördubblad omsättning vart femte år. I dag sysselsätter företaget ungefär 4 200 personer spridda på 450 depåer i elva länder. Genom förvärvet av Europas näst största rentalföretag, Cramo, kompletteras verksamheten med ytterligare 350 depåer och en urstark ställning på ett flertal marknader, inte minst i Norden och delar av Östeuropa.
Tillsammans befäster de båda företagen ställningen som Europas näst största rentalföretag efter Loxam och ser dessutom goda förutsättningar till samordningseffekter, erfarenhetsutbyte och inte minst ekonomiska muskler som ska bidra till att ytterligare stärka positionen på de marknader där företaget arbetar.
Enligt vad som hittills sagts kommer Cramo även i fortsättningen att vara plattformen för den nordiska verksamheten. Det finns också uttalat att den organisation och den verksamhet som bedrivs av Cramo i dag inte kommer att påverkas nämnvärt – i varje fall inte kortsiktigt.
– Det sammanslagna företaget kommer att spela en ledande roll i Europa med verksamhet i 17 länder, varav vi hör till de tre största i tolv av dem, säger Boels vd Pierre Boels.
Cramos styrelseordförande Veli-Matti Reinikkala är övertygad om att affären kommer att gagna alla inblandade.
– Efter att ha bedömt alla faktorer som påverkar aktieägarna har en enig styrelse beslutat att rekommendera Cramos aktieägare att acceptera det bud som lagts, säger Veli-Matti Reinikkala.
Det lagda budet innebär en premie på 31,2 procent jämfört med stängningskursen 4 november, dagen innan Cramo offentliggjorde förhandlingarna. Det motsvarar ett börsvärde kring 6,3 miljarder kronor. Ägare till närmare 19 procent av aktierna tackade snabbt ja till budet, däribland en EQT-fond och Cramos vd Leif Gustafsson.
Som det ser ut i dag träder erbjudandet i kraft 25 november och kommer att vara i ungefär sju veckor, alltså till mitten av januari 2020.