Test av lättklinker i rörgravar
– De områden som i dag byggs ligger ofta på relativt dålig mark vilket ställer höga krav på konstruktionen. Lättfyllnadsmaterial är i många fall en förutsättning för att det ska vara möjligt att bygga och då måste vi hitta en principlösning som både fungerar konstruktionsmässigt och för framtida service och underhåll, säger Krister Nyman, Market Manager Block & LWA på Leca Sverige.
Företaget har sedan årsskiftet samarbetat med Stockholm Vatten och Avfall för att hitta en lösning som inte bara underlättar när ledningarna läggs – även vid mindre gynnsamma markförhållanden – utan också vid exempelvis underhållsarbeten. Ett läckage kan drabba många människor och måste omgående åtgärdas.
Den valda metoden bygger på att överkompensera med lättklinker runt ledningsgraven samtidigt som tyngre konventionella fyllnadsmaterial används närmast rören. Arbetet har nu kommit så långt att tester kan påbörjas. Bland annat kommer lösningen att utsättas för ett verkligt läckage med efterföljande åtgärder.
– Det här samarbetet är oerhört viktigt för hur vi i dag och i framtiden ska kunna utveckla vår infrastruktur av VA-nätet, säger Krister Nyman.
För Stockholm Vatten och Avfall handlar det i hög grad om att hitta en lösning som gör det enkelt och säkert natt gräva.
– Vårt samarbete med Leca är ett steg mot att hitta en principlösning för lättklinker. Leca har varit lyhörda och snabba med att återkoppla med tankar och idéer och därför vill vi testa lösningen i vår egen testanläggning. Nu ser vi fram emot testet, resultaten och få arbeta med att förfina den så att vi kan få fram en principlösning som alla är nöjda med, säger Kenth Olsson, enhetschef på Stockholm Vatten och Avfall.