Dålig koll på hantering av giftiga ämnen
Varje år orsakar avgaser, damm, kemikalier och andra kemiska risker på jobbet olyckor, sjukdomar och till och med dödsfall. Under 2018 anmäldes 800 arbetssjukdomar av kemiska och biologiska orsaker och 200 arbetsolyckor som lett till sjukfrånvaro på grund av farliga ämnen, enligt statistik från Arbetsmiljöverket.
Kemiska arbetsmiljörisker finns på de flesta arbetsplatser och kan orsaka allt från akuta frätskador till allergier och livshotande sjukdomar som cancer. Det åligger arbetsgivaren att ha kontroll på de kemiska riskerna, göra en riskbedömning, dokumentera och informera sina anställda om hur till exempel kemikalier eller svetsrök ska hanteras på ett säkert sätt.
Efter att ha inspekterat närmare 3 600 arbetsplatser under två års tid, varav hälften i höst, tvingas Arbetsmiljöverket konstatera att de flesta arbetsplatser brister i säkerhetsarbetet. Nästan 2 900 arbetsplatser, åtta av tio, som inspekterats har fått krav på att åtgärda en eller flera brister kopplade till kemikalier.
– Arbetsgivarna måste ta sitt ansvar när det gäller kemiska risker på jobbet, de orsakar fortfarande sjukdomar och dödsfall. Vi behöver öka medvetenheten om vilka kemiska risker som finns på arbetsplatserna. En del arbetsgivare har koll på de kemikalier som är märkta med varningssymboler, men missar de risker som uppstår i verksamheten och som kan vara hälsofarliga. Det kan vara avgaser, slipdamm, mjöldamm eller kvartsdamm, säger Elin Löfström-Engdahl, projektledare på Arbetsmiljöverket.
Ytterligare en slutsats är att arbetsgivare inte tänker på att det finns specialregler för vissa ämnen. Det kan gälla det mesta från allergiframkallande nagellim till rök från svetsning som i vissa fall är cancerframkallande.
– Det kan tyckas vara en liten sak att inte ha undersökt riskerna med till exempel svetsrök. Men när man får veta att den kan vara cancerframkallande, då inser man ganska snabbt att alla måste kunna jobba säkert. Ingen ska behöva bli sjuk, skadas eller dö av sitt jobb, säger Elin Löfström-Engdahl.
Insatsen är en del av en EU-kampanj mot farliga ämnen på arbetsplatserna och en viktig del i arbetet är att följa upp de brister som hittas vid inspektionerna.
– De allra flesta har åtgärdat bristerna när vi kommer tillbaka. Det handlar ofta om okunskap, säger Elin Löfström-Engdahl.
Läs mer om inspektionsinsatsen här.