Sju års renovering inleds på Stockholms Central
Sveriges största järnvägsstation byggdes 1871 och är en del i ett kollektivt nav som bland annat omfattar fjärr- och pendeltåg, tunnelbana och bussar.
Ursprungligen uppfördes stationsbyggnaden efter ritningar av arkitekt Adolf W Edelsvärd, men har sedan dess byggts om och till ett flertal gånger. Sedan 1986 är stationsbyggnaden ett statligt byggnadsminne, vilket påverkar det omfattande restaureringsarbete som dras igång nu på måndag 4 november.
Stockholms Central binder ihop hela Sveriges järnvägssystem och har därmed stor påverkan på bland annat tågens tidhållning i en tid då tågresandet får allt större betydelse. Allt fler åker tåg och det ökar kraven på att alla delar i den spårbundna trafiken fungerar utan störningar. Smidigare av- och påstigning är därför ett viktigt mål med de planerade ombyggnaderna, ett annat är ökad säkerhet och ett tredje bättre fungerande installationer och spårområde.
En komplicerande faktor är de i runda tal 220 000 besökare som passerar förbi stationen en normal dag. Där finns en förklaring till att restaureringsarbetet beräknas ta ungefär sju år.
Alla arbeten på centralstationen sker i fem etapper och omfattar flera delar av stations- och järnvägsområdet. Bland annat handlar det om att byta spår och växlar från Tegelbacken i söder till Ulriksdal i norr, plattformar totalrenoveras, gångstråk fräschas upp och brandsäkerheten förbättras ovanför plattformarna. Även området invid Arlanda Express och spår 2 – 4 får en ansiktslyftning och förses dessutom med inåtlutande plattformar för ökad säkerhet.
En väsentlig del i arbetet är att särskilja Trafikverkets kraftförsörjning från övriga intressenters elnät.
För att minska störningar planeras och genomförs arbetet, enligt Veronica Bergfors Runing, Trafikverkets projektledare för Stockholms Central, i en nära dialog med fastighetsägarna.