Bygg och trimma – elva förslag för Stockholms vägar
Den 17:e oktober släppte Stockholms Handelskammare en trafikrapport, ett så kallat Chamber Policy Paper.
Jonas Eliasson, professor i transportsystem, har tagit fram rapporten inom ramen för Stockholms Handelskammares arbete för att huvudstadsregionen i framtiden ska vara Europas bästa.
I rapporten finns en rad förslag på hur Stockholms vägtrafik kan förbättras och frågan anses viktig om huvudstaden ska fortsätta växa,
– Befolkningstillväxten kommer att öka belastningen på trafiksystemet. För att fortsätta växa som stad behöver därför vägnätet rustas för att klara fler trafikanter. En viktig åtgärd är att bygga bort lokala flaskhalsar så att vi undviker trafikinfarkter, säger handelskammarens näringspolitiska expert Carl Göransson i ett pressmeddelande.
Han uppger att rapporten visar att både små och mellanstora trimningar av vägsystemet kan få stor effekt.
– Det finns det goda förutsättningar att effektivisera flödena med små till- och ombyggnationer i befintlig infrastruktur. Vi tycker även att det är rimligt att man satsar på exempelvis Östlig förbindelse och Tvärförbindelse Södertörn, säger Carl Göransson.
I rapporten listas elva förslag på trimningsåtgärder. Stockholms Handelskammare noterar dock att det inte handlar om en fullständig förteckning över alla projekt som skulle vara önskvärda.
– Vår bedömning är att det finns stora nyttor att hämta hem i att bygga bort just dessa flaskhalsar. Dessutom är flera av investeringarna troligtvis väldigt kostnadseffektiva. Vi lämnar förslag på några åtgärder, men det är sannolikt så att det finns ännu fler lokala flaskhalsar av den här sorten, säger Carl Göransson.
Stockholms Handelskammare föreslår totalt elva trimningsåtgärder.
Ett av de mer omfattande förslaget är att arbetet med Tvärförbindelse Södertörn går vidare.
Projektet kostar en hel del, men skapar så mycket samhällsnytta att det är värt det, anser handelskammaren som också anser att nya Norviks hamn inte kan utvecklas som det är tänkt utan tvärförbindelsen.
Handelskammaren vill också att Östlig förbindelse byggs och att ringleden sluts.
Med förbindelsen på plats kan trafiken ledas runt staden, sårbarheten över Saltsjö-Mälarsnittet minskas och det blir möjligt att bygga mer i centrala lägen, hävdar handelskammaren.
DE anser också det skulle kosta relativt lite men innebära stora förbättringar om E4 mot Arlanda breddas till 3+3 körfält, i dag smalnar vägen till 2+2 efter Rosersberg.
Handelskammaren vill också att Trafikplatsen runt Södra länkens västra mynning får ett par extra kortare körfält, signalreglering samt att en växling tas bort.
Handelskammaren föreslår också att Klarastrandsleden breddas ett par meter in på spårområdet så att det blir tre körfält i stället för två.
Andra förslag är att trafikströmmarna vid Norrlandsgatan-Mäster Samuelsgatan-Klaratunneln ses över för att minska flaskhalsarna och att flaskhalsarna vid Stadsgårdsleden vidgas.
Handelskammaren vill öka kapaciteten på Brommaplan genom att ersätta cirkulationsplatsen med en mer skräddarsydd lösning – till exempel en vanlig signalreglerad fyrvägskorsning.
I samma område finns Kvarnbacksvägen, här föreslår handelskammaren att vägen breddas så att det blir genomgående busskörfält hela vägen. I kombination med en ombyggnad av hela Brommaplan skulle man uppnå stora vinster till en liten kostnad, hävdar handelskammaren.
I rapporten föreslås också smärre ombyggnader och en trimning av trafiksignalerna Magelungsvägen-Ågesta Broväg.
Att bredda Västbergavägen och förse den med parkerings- och lastfickor skulle ge två körfält i varje riktning, hävdar handelskammaren vidare.
Flaskhalsen vid Trafik Bergshamra, där två körfält går ihop upp mot E18, bör åtgärdas, anser Handelskammaren. Hur det ska gå till är en annan fråga – bron har tre körfält per riktning och fyra nordgående körfält ska samsas. Handelskammaren förslår att detta utreds.
Utredning efterlyses även för hur problemen som uppstår där Huddingevägen korsar Sockenvägen/Östbergavägen och Åbyvägen ska kunna lösas.