Autonomi – eget affärsområde för Volvo
En ökad global tillgänglighet till varor, tjänster och inte minst upplevelser ställer allt större krav på att transporterna fungerar. De globala nät som byggts upp för att kommunikationerna ska fungera är i många avseenden underdimensionerade.
Det gäller inte minst det befintliga vägnätet i Sverige och i andra länder – ett nät som dessutom tenderar att belasta miljön, något som måste tas i beaktande vid ytterligare utbyggnad.
Den optimala lösningen måste därför hittas på annat håll. Åtskilliga maskin- och fordonstillverkare har kommit en bit på väg i sin jakt på transportlösningar som är säkrare, har mindre miljöpåverkan och är mer effektiva än konventionella alternativ.
Inte minst Volvo har tagit plats långt fram i fältet och har redan presenterat såväl fossilfria lösningar av olika slag som autonoma transportlösningar baserade på teknik som möjliggör uppkopplade och självkörande fordon och maskiner. Det är en typ av maskiner som passar bra för transport av stora volymer gods och material på fördefinierade rutter, i repetitiva flöden.
Gruvindustrin, hamnar och godstransporter mellan logistikcenter är bara några av de verksamheter där autonoma fordon kan vara väldigt väl lämpade.
– Vi har märkt av en tydlig ökning i antalet förfrågningar vi får från kunder. Vi har en bredd inom Volvokoncernen, både när det gäller vårt erbjudande och vår erfarenhet av olika tillämpningar, som gör att vi har en unik möjlighet att ta fram kundanpassade lösningar. Därför samlar vi nu expertis och resurser i ett affärsområde med lönsamhetsansvar för att ta autonoma transportlösningar till nästa nivå, säger företagets vd och koncernchef Martin Lundstedt.
Han lyfter bland annat fram Electric Site där Volvo tillsammans med Skanska automatiserade och elektrifierade materialhanteringen i en bergtäkt, vilket gav ökad flexibilitet, leveransprecision och produktivitet. Resultatet blev en säkrare arbetsmiljö och kraftigt minskad miljöbelastning. Enligt företagen sänktes operatörskostnaderna med 40 procent och koldioxidutsläppen med 98 procent.
Utvecklingsarbetet har dock inte avstannat i och med Electric Site. Vid Brønnøy Kalks gruva i Norge kommer autonoma Volvo FH-lastbilar att användas i kommersiell drift för att transportera kalk längs en fem kilometer lång sträcka.
Volvo förväntar sig också mycket av det självkörande, uppkopplade och elektriska fordonet Vera som i sitt första uppdrag kommer att vara en del i en integrerad lösning för att transportera gods från ett logistikcenter till en hamnterminal i Göteborg.
Rekrytering av chef för det nya affärsområdet har inletts, men i skrivande stund inte avslutats.