23948sdkhjf

Plats för lek ska lyfta bostadsområde

Hinderbanor, studsmattor, kickbike- och parkourbanor är bara några av de attraktioner som ska locka barn och ungdomar till den jättelika lekplats som ska stå klar till sommaren i Landskrona.

Karlslund i Landskrona finns med på listan över de 22 svenska områden som Polisen beskriver som särskilt utsatta. Området präglas av miljonprogrammets storskaliga stadsbyggnadstänkande, något som bland annat Landskrona stad och det kommunala bostadsbolaget Landskronahem vill ändra på.

Målet är att skapa ett mer varierat bostadsutbud, mer varierade utemiljöer och mötesplatser samt att öppna upp och koppla stadsdelen bättre till resten av staden. Ett av inslagen är stadens största lekplats som ska börja byggas i början av nästa år för att stå klar till sommaren.

Kostnaden för lekplatsen beräknas till 10-14 miljoner kronor, varav hälften kommer från Boverkets ”stöd till utemiljöer i socioekonomiskt utsatta områden”.

Under hösten 2018 höll stadsbyggnadsförvaltningen dialogmöten där barn och unga fick tycka till om utformningen av den nya lekplatsen. Dialogen fortsatte under våren Landskronahem träffat barn från sex olika fritidsgårdar.

Det var viktigt för oss att stadens barn och unga skulle vara delaktiga i planeringen av lekplatsen. Vi vill att alla ska känna sig välkomna och hoppas att den kommer att locka barn från hela staden och även från byarna runt Landskrona, säger Tora Broberg, stadsmiljöchef på Landskrona stad.

Resultatet har blivit en park med aktiviteter för olika smakriktningar. På en 6 500 kvadratmeter stor yta samlas bland annat hinderbanor, studsmattor, kickbike- och parkourbanor, parallellt med utrymmen för musik, grill och picknick.

För de yngre barnen finns en spännande ”skog” att vandra genom med små hinder och kojor på vägen samt lekkullar, mindre rutschkana och gungor. För de äldre barnen finns bland annat en hög rutschkana, gungor och studsmattor. Tanken är också att utforma delar av lekplatsen för barn med funktionsvariationer.

Tengbom landskapsarkitekter har gjort gestaltningen och förprojekteringen, något som Cowi vidareutvecklat och nu detaljprojekterar till färdig bygghandling. Uppdraget innefattar bland annat landskapsarkitektur, dagvattenhantering, belysning och konstruktion.

Det är spännande att få vara med när Landskrona stad vill utveckla stadsdelen Karlslund – och väldigt roligt att få planera hur en så här stor och annorlunda lekplats ska se ut. Budgeten ger utrymme att välja helt andra lekutrustningar än vi vanligtvis gör till lekplatser, vilket är häftigt, säger Mikaela Nordenberg, landskapsarkitekt och projektledare på Cowi.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063