23948sdkhjf

Vädret får skulden för höjdavvikelser

Åtskilliga maskinentreprenörer har haft problem med höjdavvikelser vid GNSS-positionering under den gångna sommaren. Problem har konstaterats med såväl Swepos Nätverks-RTK-tjänst som nätverks-RTK generellt. Det är vädrets fel konstaterar nu Lantmäteriet.

Under den senaste sommaren har det inkommit rapporter om tidvisa höjdavvikelser på upp mot en decimeter vid mätning med såväl Swepos nätverks-RTK-tjänst som nätverks-RTK generellt. Swepos är Lantmäteriets stödsystem för satellitpositionering i Sverige och enligt Lantmäteriet har det inte gått att hitta något samband mellan platser, tidpunkter eller använda roverutrustningar trots omfattande felsökning.

Inte heller har Lantmäteriet hittat avvikelser i de satellitsystem som använts – exempelvis Galileo – satellitsignaler eller mottagarfabrikat på Swepos-stationerna.

Nu konstaterar Lantmäteriet i stället att höjdavvikelserna uppkommit i samband med passager av vissa väderfronter som framför allt vandrat från väster till öster över Sverige – en problematik som, enligt Lantmäteriet, även uppmärksammades sommaren 2018. En av de viktigaste felkällorna vid RTK-mätning tycks vara en fördröjning av satellitsignalerna genom troposfären.

Lantmäteriets bedömning är att den programvara som används vid nätverks-RTK vanligtvis klarar att modellera den variation i signalfördröjning som en förändring i troposfärens vattenångainnehåll ger upphov till. Vid exceptionella förhållanden som vid vissa åskfrontspassager, främst sommartid (juni–augusti), kan dock modelleringen vid uppskattningsvis upp mot fem tillfällen per månad vara otillräcklig, särskilt i den inledande delen av passagen.

Ett sätt att minska eventuella skadeverkningar är, enligt Lantmäteriet, att alltid beakta de faktorer som kan påverka RTK-mätning, information som tillsammans med kvalitetssäkring beskrivs iHMK, Handbok i mät- och kartfrågor.

Parallellt lovar Lantmäteriet att studera problematiken vidare och förse programvarutillverkarna med data som underlag för en förbättrad troposfärsmodellering.

Även solstormarna i det allra yttersta lagret av atmosfären kan påverka mätresutatet Läs mer det här.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078