23948sdkhjf

Gröna installationer minskar översvämningsrisk

En färsk studie visar att ”gröna” installationer som vegetation på tak och regnbäddar i kombination med klassisk parkmark och dammar minskar risken för översvämningar avsevärt i stadsmiljö.

I dag hör vi återkommande larmrapporter om hur klimatförändringar resulterar i skyfall som är både fler och häftigare än tidigare – och därmed kraftigt ökade risker för bland annat översvämningar. Alla håller inte med om den verklighetsbeskrivningen, men även skeptikerna kan hålla med om att våra städer förtätas, vilket innebär att en hel del mark som tidigare släppt igenom även stora vattenmängder plötsligt hårdgörs. Det innebär att vattnets infiltration försvåras och därmed ökar risken för att vattnet rinner ner i exempelvis lågpunkter och källare.

I en nyligen publicerad studie visar nu Johanna Sörensen från LTH och Tobias Emilsson från SLU att grön infrastruktur och öppen dagvattenhantering kan minska problemen avsevärt. Bland annat kan gröna tak, träd och dammar reducera översvämningsriskerna avsevärt.

Studien har fokuserat på bostadsområdet Augustenborg i Malmö där det gjordes en ”grön” ombyggnad redan i slutet av 1990-talet. Genom ett tätt samarbete mellan stad och privata aktörer, och med statligt stöd, lyckades man då krydda ombyggnaden med en uppsjö av tekniska lösningar med dagvatten i fokus.

Studien bygger på en genomgång av rapporter och skadeärenden som har anmälts till VA Syd och olika försäkringsbolag i samband med kraftiga regnväder. Resultatet är synnerligen intressant. Det visar sig nämligen att boende i Augustenborg exempelvis bara rapporterade in en tiondel så många skador som boende i kringliggande bostadsområden efter det skyfall som drabbade Malmö 2014 och resulterade i kostnader på uppskattningsvis 600 miljoner kronor.

Studien tar även upp större regnhändelser under perioden 2007–2015 då resultatet är ungefär det samma. Jämförelser mellan områdena har även gjorts för tiden före ombyggnaden och då noteras inga märkbara skillnader. Slutsatsen är att det är själva ombyggnaden av Augustenborgsområdet med fokus på grön infrastruktur och öppen dagvattenhantering som löste den lokala översvämningsproblematiken.

Helt klart är att kombinationen av parkmark, gröna innergårdar, diken och kanaler med mer specifika installationer såsom gröna tak och regnbäddar, kan minska mängden avrinnande dagvatten från urbana ytor.

Vår studie visar att en väl utformad grön dagvattenlösning kan reducera översvämningar och göra livet bättre för boende i hela stadsdelar, säger Tobias Emilsson.

Även om dagvattensituationen har blivit bättre i Augustenborg finns det fortfarande utrymme för förbättringar även där. Det sker fortfarande en del översvämningar vid häftiga regn, bland annat på grund av mindre lämpliga utformningar vid exempelvis garagenedfarter och källartrappor.

Augustenborg har dock inspirerat till liknande integrerade lösningar i flera sentida utvecklingsprojekt. Två exempel är Västra hamnen i Malmö och Norra Djurgårdsstaden i Stockholm. Med stöd av den aktuella studien finns goda förutsättningar att det blir fler – betydligt fler.

Vi har inte kunnat hitta något annat exempel på forskning där man undersökt effekten av grön infrastruktur vid en faktisk översvämningshändelse. Studien från Augustenborg är med andra ord unik i sitt slag, säger Johanna Sörensen.

Därmed ska det också numer finnas svart på vitt att det går att bygga bort en stor del av översvämningsproblematiken även i stadsmiljö.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079