23948sdkhjf

Svensk tvist med EU om avlopp

Tolv avloppsreningsverk i elva svenska kommuner lever inte upp till kraven i avloppsdirektivet enligt EU-kommissionen som därför meddelat att den avser att stämma Sverige i EU-domstolen.

Branschorganisationen Svenskt Vatten befarar att stämningen kan resultera i vite på flera hundra miljoner kronor. Organisationen, vars medlemmar levererar dricksvatten och tar emot avloppsvatten från cirka 8,5 miljoner anslutna kunder, är mycket kritisk till såväl EU-kommissionens beslut som till den svenska regeringens agerande i frågan.

Svenskt Vatten menar att kommunerna följt och agerat enligt svenska statens regelverk, men har också uppfattningen att EU driver krav som efter 30 år hunnit bli både föråldrade och irrelevanta och inte heller sätter miljönyttan i första rummet. Dispyten har varit aktuell under tio års tid och ett antal svenska miljöministrar har både agerat och inte agerat, enligt organisationen.

Bland annat är organisationens uppfattning att statliga och kommunala myndigheters tillsyn varit undermålig och att staten har brustit och varit otydlig i sin vägledning. Det har gjort det svårt för avloppsreningsverken att klara av sina skyldigheter. Dessutom betonas att tillsynsmyndigheterna och staten har brustit i sin kvalitetskontroll av de uppgifter man rapporterat vidare till EU.

– Det här visar hur otroligt viktigt det är att regeringen är engagerad, påläst och aktiv i förhandlingarna om EU-direktiv. Nu är ett stort antal nya vattendirektiv på gång, inklusive ett nytt avloppsdirektiv, och då har man åtminstone vaknat fem i tolv. Agerar vi inte nu, riskerar vi hamna i liknande situationer i framtiden, säger Pär Dalhielm, vd på Svenskt Vatten.

I slutändan riskerar de aktuella kommunerna, som vidtagit åtgärder efter möte med tidigare miljöministern, att ha gjort dessa till ingen miljönytta. I en skrivelse till miljöminister Isabella Lövin kräver bland annat Svenskt Vattens ordförande Johan Persson att staten ska stå för merkostnaderna – eftersom staten orsakat dem.

Men den skarpaste kritiken riktas ändå mot EU-kommissionen som driver en linje som Svenskt Vatten beskriver som byråkratisk, formell och meningslös.

Formalia, principer och att få rätt verkar viktigare för EU-kommissionen än att skydda miljön. Vi ser fram emot ett nytt avloppsdirektiv med skarpa och relevanta regler, säger Peter Sörngård, miljöexpert på Svenskt Vatten.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094