23948sdkhjf

”Läget är allvarligt”

Maskinentreprenörerna tog med sig en av sina hjärtefrågor till Almedalen – kompetensförsörjningen.

Maskinentreprenörerna anordnade tisdagen ett seminarium i Almedalen.

Varje år utbildas 500 maskinförare, samtidigt som minst 1 800 behövs för att vi ska kunna klara både pensionsavgångarna och långsiktiga infrastrukturprojekt. Antalet låter litet, men på tio år betyder det att det saknas 14 000 maskinförare, vilket motsvarar tio miljoner arbetstimmar som inte kan utföras, 150 miljoner i uteblivna skatteintäkter och totalt 15-20 miljarder kronor per år i ökade samhällskostnader. Det sade Erik Herngren från Kairos Future när han på tisdagen presenterade en ny rapport om kompetensförsörjning vid ett gemensamt seminarium med ME.

Läget är allvarligt, vi har en bransch som skriker efter utbildade maskinförare, samtidigt som kommunerna lägger ner utbildningar för att de för dyra. Vi har startat egna skolor och satsar både pengar och andra resurser, men vi behöver draghjälp. Vi behöver slå samman utbildningarna till regionala utbildningscenter där vi kan utnyttja de samlade resurserna mer effektivt. Det finns ett bra exempel på att det fungerar i skånska Svalöv. Kommunerna måste helt enkelt börja kraftsamla sina resurser för att kunna bygga en utbildningsverksamhet för framtiden. Då krävs samarbete sade ME:s vd Hampe Mobärg.

ME fick stöd från flera politiska partier, enligt ME:s pressmeddelande ska både Gunilla Svantorp, socialdemokratisk ordförande för riksdagens utbildningsutskott och Mats Gerdau, moderat kommunstyrelseordförande i Nacka och ordförande i SKL:s beredning för utbildningsfrågor, hållit med med om behovet av fokusering och ökad samverkan skola-näringsliv.

Mats Gerdau ska dessutom ha betonat vikten av att använda hela systemet, inte bara gymnasieskolan.

Det finns massor av människor som inte jobbar, vi kan inte bara fokusera på 15-18 åringar och gymnasieskolan om vi ska lösa problemen, det måste bli lättare att växla spår i sitt yrkesliv. Det måste också bli lättare att få in folk från branschen som lärare, något som idag försvåras av statliga regleringar.

Systemet är inte rätt riggat nu, det är för stramt och vi behöver mer flexibilitet. Det betyder att vi måste jobba mer tillsammans i regionerna och ta ett ökat regionalt ansvar, sade Gunilla Svantorp, enligt ME uppges hon också ha lovat att kämpa för just det under den kommande mandatperioden.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109