23948sdkhjf

Återvunnen lättfyllnad

Lågt klimatavtryck och tidsbesparingar utlovas med en lättfyllnadsmassa, delvis tillverkad av återvunnen polyuretan från isoleringen i uttjänta kylskåp.

Gjutning av platta på mark, gårdsbjälklag, garageuppfarter och renovering av våtrumsgolv är bara ett urval av de tänkbara användningsområden där lättfyllnadsmassan Repur Cement utlovas bidra till såväl mer hållbara byggkonstruktioner som en skonsammare arbetsdag för användaren.

Med den här produkten ger vi byggbranschen nya möjligheter att uppnå cirkulära lösningar och bidrar till att minska klimatbelastningen från byggsektorn. Tack vare att Repur Cement består av återvunnet material till cirka 90 procent är klimatbelastningen mycket låg, säger Jöns Harrysson, anläggningschef för Repur.

Repur ägs till ungefär 75 procent av Stena Metall, vilket ger en naturlig ingång i återvinningsvärlden. Stena Metall hanterar bland annat stora mängder uttjänta kylskåp där polyuretan från kylskåpens isolering tas till vara och omvandlas till ballast i lättfyllnadsmassan. Företaget betonar att massan enbart innehåller isolering där pentan använts. Isolering som innehåller växthusgaser, exempelvis CFC, sorteras bort.

Polyuretanbitar, cement och flytmedel levereras i en färdig blandning. Resultatet är ett lätt material som tillverkaren beskriver som klimatsmart samtidigt som det utlovas vara isolerande mot både ljud och temperaturskillnader och resistent mot de kemikalier som används i byggnader, exempelvis klister.

Materialet levereras i lätthanterliga säckar som på plats fylls på med en passande mängd vatten som blandas med de fasta ingredienserna direkt i säcken utan hjälp av redskap. Det spar tid och gör arbetet dammfritt samtidigt som det inte behövs någon betongvisp.

Repur Cement är hållbart både för den som använder produkten och för själva byggprojektet, säger Jöns Harrysson.

Repur Cement finns med i Sunda Hus, Byggvarubedömningen och är registrerad i Svanenregistret. Produktens egenskaper utlovas också bidra till högre gradering vid miljöklassning av byggnader.

För miljön kan det också ses som en bonus att material som annars skulle ha gått till förbränning får ett nytt liv i bland annat golv och grundkonstruktioner.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.059