Veidekke säkrar för ny Lovöentreprenör
I mars beslutade Trafikverket att häva kontraktet med den entreprenör som byggde förbifartens tunneldelar på Lovön med hänvisning till att leveranserna inte uppfyllde uppsatta kvalitetskrav och att bristerna i arbetsmiljön var så stora att de betraktades som kontraktsbrott.
Nu har Veidekke fått i uppdrag att utföra så kallade skyddsarbeten ovan och under jord på de båda tunnelentreprenaderna. Därmed kortas startsträckan för den entreprenör som så småningom får uppdraget att färdigställa tunnlarna. Veidekkes uppdrag utförs på löpande räkning med en volym som företaget beräknar till ungefär 100 miljoner kronor. Beräknad tid för uppdraget är sex månader med möjlighet till viss förlängning.
I Veidekkes uppdrag ingår bland annat att slutföra förstärkningsarbeten, transportera bort massor, komplettera dokumentation och utföra asfalteringsjobb. Allt för att kunna lämna över en fungerande, säker och väl underhållen arbetsplats till den kommande entreprenören.
– Arbetena går i stort ut på att underhålla och iordningställa arbetsplatsen både ovan och under jord och att säkerställa att arbetsplatsen är säker. Lösningen med en tillfällig entreprenör gör att starttiden för nästa entreprenör kan kortas, säger Johan Brantmark, Trafikverkets projektchef för E4 Förbifart Stockholm.
Då det varit önskvärt att påbörja skyddsarbetena snabbt har upphandlingen kunnat genomföras utan föregående annonsering i enlighet med LOU (lag om offentlig upphandling). Trafikverket tillfrågade tre entreprenörer, och Veidekke var den entreprenör som lämnade bäst pris och ett bra förslag på organisation. Veidekke kunde dessutom komma igång snabbt eftersom ett annat av företagets projekt i regionen blivit försenat, vilket frigjorde nödvändiga resurser.
Parallellt går nu även upphandlingsprocessen för återupptagandet av tunnelentreprenaderna in i en mer intensiv fas. Bland annat har Trafikverket bjudit in intresserade aktörer till ett informationsmöte 9 maj. Enligt nuvarande tidplan ska ett nytt förfrågningsunderlag skickas ut före sommaren med ambitionen att anbud ska vara inlämnade i september och klart för kontraktsskrivande kring kommande årsskifte.
Innan entreprenaderna avbröts hade arbetet främst bestått i etableringsåtgärder med tillhörande installationer samt bergarbeten i arbetstunnlar och begränsade delar av ramp- och huvudtunnlar.
Det som återstår är genomförande av bergtunnlar, bergschakt, markarbeten och betongkonstruktioner.
Fortfarande återstår drivning av ungefär 18 000 meter tunnel och hantering av cirka 2 500 000 kubikmeter bergmassor. Tunnlarna ska även kläs in med en valvkonstruktion. Därutöver ska bland annat driftutrymmen och luftschakt iordningställas.
Grundinställningen är att de kommande arbetena ska utföras inom ramen för en utförandeentreprenad, men där entreprenören ska medverka med projektering av betongkonstruktioner. Trolig ersättningsform är löpande räkning med incitament och med samverkan, enligt Trafikverkets nivå hög.
Trafikverket avser att i den kommande entreprenaden tillhandahålla resurser i form av etablering, viss utrustning för bergschaktarbeten samt funktion för masshantering av krossat berg från de två områdena vid arbetstunnelpåslagen.
Läs också om den petade entreprenörens stämning av Trafikverket.