23948sdkhjf

Klimatanpassat betongrecept

Genom att använda granulerad masugnsslagg från SSAB:s fabrik i Oxelösund i stället för cement vid betongproduktion räknar Peab med att minska den årliga koldioxidbelastningen med 50 000 ton.

Betong är ett av våra viktigaste konstruktionsmaterial, men vid tillverkningen används oftast cement som bindemedel, en ingrediens som frigör koldioxid när den tillverkas.

Att minska utsläppen av koldioxid betraktas som en av dagens största klimatutmaningar. Det gäller även för Peab, vars mål är att vara klimatneutralt 2045. För att nå dit är ett av medlen på vägen att se över betonganvändningen för att hitta lösningar som är mer miljöanpassade än dagens.

En metod som länge använts i Europa är att vid betongproduktion ersätta delar av cementet med mald granulerad masugnsslagg. Nu hakar Peab på den tanken och inleder ett samarbete med SSAB i syfte att minska betongens klimatavtryck.

Redan i dag har dotterbolaget Swecem en terminal i Oxelösund som på årets första dag kunde ta emot den första leveransen av slagg från Frankrike för vidare befordran till Stockholm och Mälardalen.

Nu investerar Swecem drygt 100 miljoner kronor i en egen fabrik i Oxelösund. Placeringen, inte långt från SSAB, ger på ett enkelt och smidigt sätt tillgång till restprodukter från den lokala stålproduktionen som omvandlas till slagg för att i mald form ersätta delar av cement vid betongproduktion.

Detta är ett tydligt exempel på hur innovativ produktutveckling kan bidra till en minskad klimatpåverkan på vårt samhälle. Klimatfrågan är global, men vi måste agera lokalt och det gör vi bäst tillsammans. Att två stora företag som Peab och SSAB hittar gemensamma lösningar på ett problem är ett bra exempel på hur vi inom näringslivet tar vår del av ansvaret, säger Håkan Wifvesson, biträdande affärsområdeschef Peab.

Genom att använda så kallad grön el och bioolja vid produktionen av slaggprodukter minskar utsläppen än mer. Enligt samarbetsparterna minskar satsningen koldioxidbelastningen med 50 000 ton årligen. Det motsvarar mer än en halv miljon bilresor mellan Göteborg och Stockholm. Därför har även Naturvårdsverket valt att stötta projektet.

Ambitionen är att fabriken ska börja byggas i år och vara i drift 2020.

Enligt Jacob Sandberg, platschef på SSAB i Oxelösund, är projektet helt i linje även med SSAB:s klimatsträvan.

Vi vill bidra på alla sätt vi kan, och tycker det är fantastiskt bra att slagg från oss kan bidra till att minska koldioxidutsläppen i världen. Samtidigt fortsätter vi själva vår resa mot fossilfri ståltillverkning, och redan 2025 kommer vi i Oxelösund att ha ställt om produktionen, säger han.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094