23948sdkhjf

Ökad export av begagnade lastbilar

De tunga fordonen väger allt tyngre på Klaraviks auktionsplattform. Samtidigt hittar allt fler lastbilar och lastväxlare nästa adress i ett annat land, framför allt i Polen och de baltiska länderna.

Under 2018 sålde Klaravik 3 619 lastbilar, bussar, transportbilar och andra tunga fordon, något som innebär en rejäl ökning jämfört med föregående år. Av dessa fordon exporterades drygt 28 procent jämfört med exportsnittet för företagets övriga produkter som ligger kring 20 procent.

Inledningen av 2019 pekar på att tendensen håller i sig. I varje fall fortsätter exporten av lastbilar att öka.

Det är roligt att se att vår marknadsplats inte bara är intressant för köpare i Sverige. Lastbilskategorin är det kanske tydligaste exemplet där vi – i allt större grad – bidrar till ett internationellt återbruk, säger Carita Nero, försäljningschef på Klaravik.

I ett hållbarhetsperspektiv innebär det att fordonens ökade livslängd på annat håll gör att lastbilarnas livscykel vinner nya mil – i stället för att skrotas.

Carita Nero betonar att det finns ytterligare ett plustecken i och med att det finns ett uttalat intresse för reservdelar när fordonets tid är ute.

Det handlar om stora fordon med många komponenter och även om en detalj har gjort sitt finns en uppenbar ambition att plocka isär och återanvända. Det är ett effektivt sätt att konsumera, där lastbilsbranschen åtminstone som helhet är långt framme, säger Carita Nero.

Utvecklingen bekräftas i den årliga sammanställning av den totala svenska marknaden som görs av fordonsbranschens informationsförmedlingstjänst Bilvision. Enligt de senaste uppgifterna har andelen begagnade, tunga lastbilar som gått på export nästan fördubblats under perioden 2013-2018, från 18,3 procent till 33,8 procent.

Det vanligaste exportmärket för lastbilar som säljs på Klaraviks auktionsplattform är Volvo, tätt följt av Scania, med Mercedes som trea och MAN fyra.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078