23948sdkhjf

5G ska lyfta fjärrstyrningen

Volvo CE:s nya 5G-satsning är på banan, ett initiativ som ska ge konkreta resultat inom bara några år. – Annars blir jag besviken, säger vd Melker Jernberg. 

Eskilstuna. Volvo Construction Equipments sörmländska testområde beskrivs som hjärtat i företagets forsknings- och utvecklingsverksamhet i Eskilstuna.

Under det första kvartalet har det väl inhägnade området fått ett nytt och viktigt tillskott – en 30 meter hög 5G-mast symboliserar företagets senaste initiativ.

Masten hade bara stått i några veckor när företaget, tillsammans med Ericsson och Telia, invigde Sveriges första industriella 5G-nät den 11 mars.

– Det är viktigt att vi ligger i framkant, förklarar Volvo CE:s vd Melker Jernberg.

Volvo CE anser sig ha ökat takten när det gäller de strategiska investeringarna när det gäller till exempel uppkopplade, autonoma och elektrifierade maskiner.

Tanken är att 5G ska ta företaget till nya höjder. Sommaren 2018 var Volvo CE först ut att gå med i Telias 5G-parterprogram, ett program som syftar till att utforska de tekniska och de affärsmässiga möjligheter som 5G kan ge.

Den stora masten är ett konkret bevis på samarbetet och det nya nätet ska nu testas grundligt.

För Volvo CE:s del innebär testerna att se hur olika maskiner kan utnyttja 5G, att testa olika applikationer och se hur till exempel en fjärrstyrd hjullastare kan dra nytta av tekniken.

– Det kommer också att bli andra typer av maskiner och andra typer av uppgifter, kommenterar Melker Jernberg.

5G, den femte generationens mobilnät, ska kunna hantera fler uppkopplade enheter, det ska vara tillförlitligare, med mindre fördröjning. Det ska därmed gå att till exempel fjärrstyra en maskin utan att förlora i hastighet och precision.

Entreprenörerna har mycket att vinna på ett starkare och snabbare nät, uppger Melker Jernberg och listar tre vanligt förekommande kundönskemål.

Det första är att kunna producera mer, på ett effektivare sätt.

Det andra att kunna arbeta på ett hållbarare sätt, till exempel med minskade utsläpp av koldioxid.

Det tredje är kanske det viktigaste.

– De vill ha vår hjälp att skapa säkrare arbetsplatser.

Melker Jernberg anser att 5G kan hjälpa till på alla de tre fronterna, inte minst när det gäller säkerhet på mer utsatta arbetsplatser – riskerna minskas radikalt om en fjärrstyrd maskin arbetar på en väl avgränsad yta.

– Därför är det perfekt att börja testa tekniken i en gruva eller på en slagghantering.

Det dröjer något år innan frekvenserna finns på plats men när det väl sker ska Volvo CE vara redo.

Enligt Melker Jernberg behöver man numera inte vänta lika länge innan tekniken är mogen att  kommersialiseras, de nya tekniska framstegen kommer alltså att landa allt snabbare på marknaden.

–  Det handlar inte om femårscykler längre, nu går vi från kvartal till kvartal.

Han konstaterar att Volvo CE redan har 850 000 uppkopplade fordon och hävdar att företaget bör ha ett antal både halv- och helautomatiserade applikationer ute hos kund bara om något år.

– Det ska vi ha, annars blir jag besviken. 

Läs mer om invigningen av Sveriges första industriella 5G-nät här.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093