Volvo förvärvar specialföretag
Nordiska maskinförare vet vad de vill ha, de ställer krav och har synpunkter på såväl standardutrustning som de tillval som bjuds. Oftast kan maskinleverantörerna leverera det som begärs, men ibland kan det krävas verkliga speciallösningar som betyder att utvecklingsarbetet börjar från praktiskt taget ett vitt papper.
Ambitionen och viljan att leva upp till de mest märkliga önskemål har gett ordet kundnytta en helt ny betydelse, i synnerhet som de mest avvikande behoven också resulterar i synnerligen små serier – vanligtvis inte mer än en maskin.
Ett företag som Volvo har därför knutit till sig ett antal innovativa och flexibla samarbetspartners som tar hand om väsentliga delar av det nödvändiga förändringsarbetet.
För Volvos del har framför allt Cede Group i Malmö kommit att spela en väsentlig roll i framställningen av specialmaskiner. Det lilla företaget har varit med länge. Redan 1923 grundades Cederholms Verkstad, men inriktningen förändrades då Volvo stängde ner produktionen av grävmaskiner i den gamla Åkermanfabriken i Eslöv kring millennieskiftet.
Allt större del av personalen hämtades från den nedlagda grävmaskinsfabriken och inriktningen övergick till att huvudsakligen bedriva småskalig anpassning av anläggnings- och gruvmaskiner för specialapplikationer. För att bara ta ett par exempel har det handlat om rälskonverteringar och ombyggnader för sophantering.
Volvo med återförsäljare blev tidigt väsentliga uppdragsgivare, men företaget har även jobbat med maskiner tillverkade av bland annat Atlas Copco, Caterpillar, Hitachi, Sandvik och Komatsu.
Nu meddelar Volvo CE att företaget förvärvat det Malmöbaserade specialistföretaget Cede Group med visionen att det även i fortsättningen ska vara en innovativ, fristående verksamhet. Affären omfattar företagets immateriella rättigheter, verksamhet, andra tillgångar och cirka 45 heltidsanställda medarbetare.
– Förvärvet är logiskt på flera strategiska nivåer. Cede har redan bevisat att de har en stor och djupgående ingenjörskompetens för att anpassa våra maskiner för specialapplikationer. En närmare relation gör att Volvo CE kan utöka vårt produkterbjudande samtidigt som vi förbättrar Cedes möjligheter att expandera till nya marknader och segment, både med Volvo CE och med deras andra OEM-kunder, säger Volvo CE:s vd Melker Jernberg.
Tanken är, enligt Melker Jernberg, att Volvo CE både ska ge det förvärvade bolaget tillgång till den kompetens som finns samlad i koncernen och tillföra ytterligare resurser. Målsättningen är ett utökat marknadsområde, bredare kundbas och i förlängningen att företaget ska bli marknadsledare inom sitt specialsegment i Europa. Samtidigt betonas att Cede även i fortsättningen ska erbjuda och helst också utöka sina ingenjörstjänster till andra kunder än Volvo CE.
En förhoppning är att den nya koncernmedlemmen också ska hjälpa Volvo CE att expandera sitt produkterbjudande till nya segment och applikationer och medverka vid tillverkning av prototyper och produktionsserier i små volymer.
Krister Johansson, vd för Cede Group ser med stor tillförsikt på framtiden efter affären.
– Med vår långa och goda relation med Volvo CE och djupa förståelse av deras produkter ser vi fram emot möjligheterna att utveckla våra tjänster och utvidga vår räckvidd till nya marknader.