Plast tar plats i cirkulärt system
Byggindustrin är en av de sektorer som använder mest plast som emballage, samtidigt är det just emballageplasten som hamnar längst ner på listan över återvunnet material. En fråga som allt fler ställer sig är varför så stor del av den emballageplast som når ut till byggarbetsplatserna hamnar i fraktionerna brännbart eller blandat för eftersortering, när det logiska vore att ge materialet en egen container redan från början.
En relativt vanlig invändning är att all plast inte går att återvinna. Inom forskningsprojektet Constructivate, lett av Max Björkman på Chalmers Industriteknik, är dock uppfattningen klar: Emballageplast, som LDPE-film, kan nästan betraktas som installationsspill och är dessutom relativt enkel att sortera och materialåtervinna.
Då är priset på slutprodukten ett större dilemma. Som i praktiskt taget alla försörjningskedjor styr möjligheten till intäkter villkoren för aktiviteter tidigare i värdekedjan. Det är dyrt att sortera, samla in och återvinna plastprodukter, företagsekonomiskt blir därför intäkten för slutprodukten otillräcklig.
Något av alibi för den hantering som dominerar i dag är att de restprodukter som bränns trots allt resulterar i energiåtervinning, men även här har Constructivate invändningar eftersom förbränningen resulterar i onödiga utsläpp av koldioxid samtidigt som återvinningsbart material går upp i rök med värdeförluster som följd.
Arbetet inom Constructivate har som mål att öka återvinningen av bygg- och rivningsavfall och vissa punktinsatser och fullskaletester har gjorts för att hitta en lösning på plastdilemmat.
På två av NCC:s arbetsplatser för nybyggnad har LDPE-film samlats in genom ett säckställssystem där byggprodukter har avemballerats. Emballaget har komprimerats för hand och sedan lagts i säckar. Erfarenheterna så här långt är att lösningen inte medfört något merarbete samtidigt som restmaterial som tagits om hand på andra sätt minskat med sänkta hanteringskostnader som följd.
— NCC har en långsiktig hållbarhetsmålsättning att sluta materialflödena. Vi har höga ambitioner i att sortera vårt avfall, men det är trots allt många rena fraktioner som inte materialåtervinns. Tillsammans med våra avfallsentreprenörer och leverantörer försöker vi göra det möjligt att öka materialåtervinningen och detta är ett fint exempel på när detta lyckas, säger Pernilla Löfås, hållbarhetsstrateg på NCC Building Sverige.
Då syftar hon bland annat på ett testförsök där Ragn-Sells samlat in LDPE-film från byggprojekt som NCC har runt om i Göteborg. Materialet har skickats till ett holländskt företag för att granuleras för att därefter återvända till Sverige och en produktionsanläggning som drivs av Polyplank på Öland.
Där har man kunnat konstatera att det går att förlänga livet för emballageplast från byggprodukter. Företaget har i dagarna tillverkat en kompositprofil till bullerplank, baserad på bland annat återvunnen plastfilm.
— Vi fick ett otroligt fint resultat av testet och nu kan vi visa att det verkligen går att göra högvärdiga produkter av denna råvara som i dag till stor del förbränns. Vi hoppas att detta ska kunna motivera svenska aktörer att samla in och förädla emballageplast här i Sverige så att vi kan tillverka produkter till byggbranschen med hjälp av avfall från samma sektor, säger Polyplanks styrelseordförande Annika Fernlund.
Att materialet kan återvinnas är en värdefull vetskap, men forskarna kan inte stanna där, nästa steg är att se över transportkostnaderna som behöver pressas. Ska produkten kunna kommersialiseras krävs med stor säkerhet att det finns alternativ till de långa och dyra transporter som krävs innan den insamlade LDPE-filmen kan förädlas.
Ett väl så viktigt spår är att redan från början minska användningen av emballageplast eller åtminstone se till att plasten designas om för att underlätta återvinning.
Det är bara ett par av de frågeställningar som ska studeras av det helt nya forskningsprojektet Cirem som startar nu i april med Chalmers Industriteknik som projektledare. Målsättningen är att under den sex månader långa projekttiden hitta eller skapa förutsättningar för utveckling av ett cirkulärt system för emballageplast från byggindustrin.