23948sdkhjf

Lättare snöröja tak på uppkopplat hus

Snöröjning på tak kan göras betydligt effektivare – och inte minst billigare – än i dag. Det menar Free 2 Move som hävdar att företaget redan i dag har lämpliga IoT-lösningar färdiga för användning.

När de häftigaste snöfallen drar in över städerna växer snödjupet snabbt på taken. Många fastighetsägare saknar avtal med snöröjare och vid akututryckningar kan det dröja innan hjälpen kommer och dessutom kan kostnaderna snabbt skjuta i höjden.

Med modern teknik kan dock snöröjningsverksamheten förenklas för både snöröjaren och fastighetsägaren. Det menar Torbjörn Fransson, rådgivare och projektledare på Free 2 Move, ett företag som tillhandahåller IoT-lösningar med inriktning på bland annat fastighetsautomation.

Vi insåg att vi redan kan erbjuda lösningar för att hantera snöröjningsproblematiken av tak till betydligt lägre kostnad, säger Torbjörn Fransson.

Den lösning han föreslår är att mäta snölasten på tak med hjälp av beprövade sensorer som kopplas till molntjänster. Sensorerna känner av den belastning takets bärande konstruktion utsätts för och tillsammans med integrerade snöprognoser ger det, enligt honom, all information som behövs för att med framförhållning kunna bedöma när snöskottning ska sättas in. Därmed kan snöröjning vid behov beställas i god tid samtidigt som onödiga utryckningar kan undvikas.

Enligt Torbjörn Fransson kostar installationerna mindre än vad de flesta tror, även om man behöver ta hjälp av en byggnadskonstruktör. Han lovar bland annat att exempelvis ägare till köpcentrum som ofta är försedda med stora platta tak, kan räkna hem investeringen snabbt.

Torbjörn Fransson ser dock flera anledningar till att tekniken inte har slagit igenom än i Sverige. En är att att IoT, eller Internet of Things, och artificiell intelligens, AI, i sig fortfarande är nyheter i branschen. En annan att tekniken först på senare år har sjunkit i pris och blivit användarvänlig.

En tredje förklaring kan vara att det rör sig om en konservativ bransch där det är svårt att bryta gamla mönster. Men för den som vill ta klivet ut i en ny teknikbaserad värld har Torbjörn Fransson ett gott råd att ge.

Det lönar sig att börja med att testa på ett specifikt och extra utsatt ställe, sedan bygger man vidare, råder Torbjörn Fransson.


Kommentera en artikel (1)
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062