23948sdkhjf

Tumme ner för bostadspolitiken

Inte mer än 16 procent av väljarna tror att den nya regeringen kan minska dagens bostadsbrist, enligt en färsk Sifo-undersökning

De synliga insatserna av regeringens insatser inom bostadspolitiken under den senaste mandatperioden är att en redan prekär situation försämrats ytterligare. Att det svenska folket inte är nöjt med insatserna framgår tydligt av en färsk undersökning som gjorts av Sifo på uppdrag av HSB Riksförbund.

Undersökningen visar att inte mer än 16 procent av väljarna tror att den nya regeringen kan minska den bostadsbrist som finns i stora delar av Sverige. Samtidigt finns ett stort tryck på regeringen att se över amorteringskrav och bolånetak.

När samma fråga ställdes efter valet 2014 svarade 30 procent ja. Trots att tilltron till regeringens förmåga att lösa bostadsbristen var synnerligen svag redan har den alltså sjunkit betänkligt.

Det är nedslående, men inte särskilt förvånande. Fyra år har gått utan att några genomgripande reformer har genomförts. Bostadsbyggandet har minskat rejält det senaste året och samtidigt får hushåll med ganska goda inkomster inte längre lån för att köpa bostad. Förstagångsköpare och unga familjer i storstäderna är värst drabbade, säger HSB:s förbundsordförande Anders Lago.

Framför allt efterlyses reformer som gör det möjligt för fler att köpa en egen bostad. Drygt fyra av tio (43 procent) anser att en översyn av bolånetak och amorteringskrav för förstagångsköpare är en fråga som måste ges hög prioritet. Endast 23 procent instämmer inte med detta. 44 procent vill att regeringen ska se över den så kallade flyttskatten som i dag närmast blockerar rörligheten på bostadsmarknaden. Endast tolv procent tycker inte att det är en prioriterad åtgärd.

Vi måste få fart på bostadsbyggandet igen och fler människor måste kunna efterfråga nya bostäder. Därför behöver vi diskutera om inte det senaste amorteringskravet bör dras tillbaka. Och vi är i behov av en ny social bostadspolitik där stöd till bosparande, ökat bostadsbidrag och sänkt flyttskatt ingår, säger Anders Lago.

Undersökningen genomfördes som en webbpanel med drygt 1 000 svarande i januari och februari av Kantar Sifo.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062