Göteborg vill minska byggavfallet
Byggsektorn står år efter år för ungefär en tredjedel av det svenska avfallet. Byggavfallet hämtas till stora delar från material som hanteras vid nybyggnad, rivning och renovering, material som ofta är väl lämpat för återvinning eller återanvändning.
Göteborgs stad har i många år strävat efter lösningar som minskar miljöbelastningen. På senare tid har ögonen bland annat fastnat på möjligheten att åstadkomma en bättre resursanvändning genom hela bygg- och rivningsprocessen. Grundinställningen är att byggbranschen skulle må bra av att dagens ofta linjära ekonomi blir mer cirkulär. Återvinning eller återanvändning av delar av det material som i dag placeras på deponi skulle vara ett värdefullt steg på vägen mot målet.
– Det finns stor potential att minska avfallet inom byggbranschen och det är nödvändigt om vi ska kunna möta morgondagens hållbarhetsutmaningar. Det handlar om att få till ett cirkulärt tänk genom hela processen. Det kan till exempel vara att man vid nybyggnad eller renovering tänker på att materialet ska vara enkelt att montera isär i framtiden utan att det förstörs, säger Nina Wolf, projektledare på konsument- och medborgarservice i Göteborgs stad.
För att på sikt minska avfallsmängden leder nu Göteborgs stad ett projekt som fokuserar på hur offentliga aktörer kan formulera sina upphandlingskrav så att de påskyndar byggsektorns omställning mot mer hållbara bygg- och rivningsprocesser.
– Vi fokuserar på offentlig upphandling eftersom det har visat sig vara ett effektivt styrmedel för att nå klimatpolitiska mål. Efter projektets slut ska vi kunna gå vidare och testa upphandlingskraven i praktiken. På längre sikt är målet att bidra till minskade avfallsmängder och mer återbruk i samband med bygg- och rivningsprocesser, säger Nina Wolf.
Projektet pågår under hela 2019 och sker i samverkan med aktörer inom bygg- och fastighetsbranschen.
Bland de medverkande finns CS Riv och Håltagning, vars kvalitets- och miljöansvariga Amanda Borneke har en känsla av att det allt för ofta brister i dialogen mellan den som ställer upphandlingskrav och den som ska uppfylla kraven.
– Det här blir en chans att skapa dialog och samverkan för hela branschen, säger Amanda Borneke.
Andra aktörer i det Vinnova-finansierade projektet är IVL Svenska Miljöinstitutet samt en bred referensgrupp hämtad från forskning, näringsliv och offentlig sektor.