Parter i samarbete letar kompetens via nya kanaler
I mer än 30 år har Galaxen Bygg spelat stor roll för svenska byggares arbetsmiljö och inte minst för arbetsplatsförlagd rehabilitering efter bland annat skador och sjukdomar. I praktiken har företagets uppgift varit att driva det arbete som syftar till att de som står utanför arbetsmarknaden ska få en möjlighet att jobba i byggsektorn.
Företaget, som ägs av några av branschens större entreprenadföretag och branschorganisationer, får en viktig roll när nu en bred nationell överenskommelse har träffats i syfte att skapa fler jobb inom byggsektorn genom att helt enkelt hitta nödvändig kompetens utanför de vanliga sökvägarna.
Målet med samarbetet är att förbättra möjligheterna för funktionsnedsatta, nyanlända och långtidsarbetslösa att få jobb i branchen. Därför ingår även fackföreningar, Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan i överenskommelsen.
Galaxen har länge erbjudit en kanal där arbetsmarknadens parter och myndigheter kunnat hitta vägar tillbaka till arbetslivet för funktionsnedsatta. Nu breddas samarbetet till nyanlända och långtidsarbetslösa.
– Det råder brist på arbetskraft inom byggbranschen och för att kunna trygga kompetensförsörjningen krävs att vi tar vara på kompetensen även hos nyanlända och långtidsarbetslösa, säger Pia Ackmark, direktör för Arbetsförmedlingens verksamhetsområde arbetsgivare.
Arbetsförmedlingen kan bidra med matchning och insatser som anpassas efter individernas behov, exempelvis anställningar med stöd, yrkessvenska och kompletterande arbetsmarknadsutbildningar. För att kompetensförsörjningen ska bli så effektiv som möjligt kommer byggsektorns representanter, Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan att samverka regelbundet på nationell, regional och lokal nivå.
– Sverige behöver fler händer i samhällsbygget och färre personer som inte har ett jobb att gå till på morgonen. Med den här överenskommelsen kan vi hjälpa till att snabba på integrationen och se till att fler får arbete med schysta villkor. Samtidigt blir vi fler som bygger de bostäder, skolor och vägar som behövs i vårt land, säger Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads.
Johan Hallberg, regionchef för Sveriges Byggindustrier, menar att kompetensförsörjning är en av medlemsföretagens största utmaningar.
– För att kunna växa och lösa framtidens komplexa bostads- och infrastrukturfrågor behöver vi välkomna fler utöver de som traditionellt har sökt sig till bygg- och anläggningsbranschen, vilket samverkan i denna överenskommelse möjliggör. Vi har lång erfarenhet av att arbeta med rehabiliteringsfrågor tillsammans, där målet är att individen ska få en väg in i arbetslivet, säger Johan Hallberg.
Per Kågström, vd på Galaxen Bygg, ser den partsövergripande överenskommelsen som en värdefull kraftsamling som kan bidra till att även människor utanför de traditionella sökvägarna får arbete i byggsektorn.
– Överenskommelsen ger oss en större möjlighet att utveckla arbetet som vi har påbörjat med nyanlända och långtidsarbetslösa och att göra det i hela landet, säger han.
Där kommer även Försäkringskassan in i bilden eftersom en målgrupp är personer med dokumenterad anknytning till byggsektorn, men med nedsatt arbetsförmåga och därför inte bedöms kunna återgå i arbete utan rehabiliteringsinsatser.