Sommargjutning mitt i vintern
När vintervindarna viner och termometern bara visar minus kan det vara svårt att genomföra betongarbete på ett vettigt sätt. Heatwork anser sig ha funnit en bra lösning på problemet – vätskeburen värme.
Företaget berättar om tekniken i ett pressmeddelande och förklarar att Gävle Grävteknik AB använt sig av tekniken på ett byggprojekt i Stockholm.
Uppdraget där var att gjuta för nya lägenheter i Stockholm och enligt Heatwork förbereddes först ett 500 kvadratmeter stort område, hela plattan befriades från snö och is innan vätskerör fästes som en slinga i armeringen.
Tanken var att förvärma armeringsjärnet och formsättningen. Rören fylldes med vätska och önskad värme kunde sedan tillföras i platten under härdningsprocessen.
En separat värmekrets sattes längs plattans ytterkant, för att säkra gjutningen av väggarna.
– Användning av vätskeburen värme i byggprocessen ger stora fördelar jämfört med traditionella metoder, hävdar Jesper Ekstrand ansvarig säljare på Heatwork, i pressmeddelandet.
Han utlovar vinster när det gäller både tid, kvalitet, miljö och ekonomi. Även Gävle Grävteknik uppskattar tekniken.
– Vi har tagit systemet i bruk i flera delar av processen och vi är mycket nöjda. Vi kommer även att använda Heatworks värmekraftverk för byggvärme inomhus och för uppvärmning av provisoriska tält under hela byggnadsprocessen, säger Erik Larsson, vd för Gävle Grävteknik, i samma pressmeddelande.
Han lyfter också fram andra fördelar.
– Efter gjutningen är klar kan du också tina hela plattan, vilket gör jobbet mycket enklare för våra arbetare. När det snöar och fryser, kan arbetet fortsätta utan driftsstopp eftersom värmesystemet håller projektet snö och isfritt.
Enligt Heatwork finns också stora besparingar att hämta eftersom riggen kan vara mindre och det går att gjuta under öppen himmel. Det ska dessutom vara möjligt att använda ”sommarbetong” även vintertid.