Utsläppsfri bergtäkt allt närmare
98 procent lägre koldioxidutsläpp, 70 procent lägre energikostnad och 40 procent lägre operatörskostnad. Det är de smått fantastiska resultat som redovisas från den så kallade Electric Site som testkörts under tio veckor i en av Skanskas bergtäkter i Göteborg. När allt fungerar är bäst att tillägga.
Än så länge rör det sig om ett utvecklingsprojekt som drivs av Volvo och Skanska med stöd av bland annat Energimyndigheten, Mälardalens Högskola och Linköpings Universitet.
Målet har primärt varit att minska miljöbelastningen, med ökad säkerhet och helst också ökad produktivitet som väsentliga sidovinster. Redskapet har varit elektrifiering av varje transportsteg i stenbrott – från utvinning till primär krossning och transport till sekundär krossning.
Arbetet utförs av eldrivna och i en del fall autonoma maskinprototyper från Volvo CE plus en eldriven kross från PJ Jonsson & Söner, vilket kompletterats med nya arbetsmetoder och platsledningssystem – allt sammansatt till en komplett platslösning.
Samtliga inblandade betonar vikten av samarbete som en av huvudnycklarna för framgång. Inte minst har samarbetet mellan Volvo som leverantör och Skanska som kund varit tätt och framgångsrikt.
Maskinuppsättningen är i princip dimensionerad för att klara ungefär samma produktion som bergtäktens vanliga maskinpark. Största skillnaden är att de tre tipptruckar som vanligtvis transporterar bergmassorna från den primära mobila krossen till den sekundära fasta krossen ersatts av åtta autonoma, batterielektriska lastbärare som kör en slinga på cirka åtta minuter, varav en minut används till laddning.
I övrigt används en hybridlastare (anpassad till de förhållandevis små lastbärarna och därmed betydligt mindre än sin föregångare) samt en 70-tons grävmaskin som kompletterats med en elmotor för kabelanslutning. Dieselmotorn används huvudsakligen vid enstaka förflyttningar då elkabeln behöver kopplas bort.
Läs mer om upplägget här.
De resultat som presenteras efter den tio veckor långa testperioden tyder på att den halva miljon bergtäkter som finns runt om i världen står inför en teknisk revolution som saknar motstycke i modern tid.
Projektet är inte i hamn – än, men de medverkande är övertygade om att den banbrytande tekniken är fullt genomförbar.
– Vi har alla under de här veckorna fått en utbildning i konsten att driva en bergtäkt. Vi är nu övertygade om att vi kommer att vara helt klara betydligt tidigare än vi trodde för tio veckor sedan. Det kommer inte att vara i morgon – men snart, säger en mycket nöjd Melker Jernberg, vd för Volvo CE.
Även hos Skanska är optimismen påfallande och inte minst inom Skanskas norska verksamhet finns redan uttalade önskemål om att få tillgång till tekniken så snart det bara går.
– Eftersom klimatförändringarna omdanar vår bransch behöver vi hitta nya, hållbara lösningar och bygga partnerskap med organisationer som har olika kompetenser. Bygg och anläggning skapar en stor del av de globala koldioxidutsläppen, då måste vi också vara en del av lösningen. Vi ser att det här samarbetet med Volvo CE kan hjälpa oss och våra kunder att minska våra koldioxidavtryck, säger Anders Danielsson, vd och koncernchef för Skanska.
Nu närmast kommer försöksperioden att förlängas fram till jul för att bygga på kunskapsbasen ytterligare.
– I det här forskningsprojektet kombinerar vi intelligenta maskiner, automation och elektromobilitet för att utmana traditionella arbetsmetoder i bergmaterialindustrin och utforska nya alternativ. Vi kommer nu att vidareutveckla dessa tekniska lösningar och konceptets tillförlitlighet. Att utveckla, testa och validera maskinprototyper med en kund tidigt i processen påskyndar utvecklingen. Det är ett fantastiskt fint exempel på vår ambition att bygga framtiden, säger Melker Jernberg.
Hittills handlar siffrorna till stor del om prognoser, men med en trovärdighet som medverkande aktörer betraktar som hög. Volvo anser också att den valda lösningen är ett bra hjälpmedel för att uppnå företagets nollvision: noll olyckor, noll utsläpp och noll oplanerade stopp.
– Det uppsatta målet var att minska driftkostnaden med 25 procent. Det ser ut som om vi kan lyckas bättre än så, säger Melker Jernberg.
En av de stora skillnaderna är dieselförbrukningen. Enligt Volvo CE:s projektchef Uwe Müller, har dieselåtgången minskat från ungefär 3 360 liter per dag till 64 liter. Än mer framträdande är skillnaden i koldioxidutsläppen som minskat från 8 700 kg per dag till 166.
– Vi hade ett ambitiöst mål att klara en minskning med 95 procent, det blev 98, säger Uwe Müller.
– Däremot är det betydligt svårare att beräkna mer exakt hur den här lösningen påverkar ekonomin. Framför allt beror det på att maskinerna fortfarande är prototyper. De blir säkerligen dyrare än dagens maskiner, men minskade kostnader i bland annat personal och drivmedel gör att vi tror på en besparing på ungefär 25 procent, säger Uwe Müller.
Andreas Sunesson, projektchef för Skanska, lyfter dessutom fram stora fördelar med avseende på arbetsmiljön. Ökad förutsägbarhet undanröjer en del stressmoment hos föraren samtidigt som en sänkt ljudnivå bidrar till en behagligare arbetsplats. Väl så viktigt är att det faktum att färre människor befinner sig i arbetsområdet , något som lyfter säkerheten avsevärt.
– Säkerheten påverkas också av att den nya tekniken för med sig bättre planering, vilket ger en allmänt säkrare riskbedömning, säger Andreas Sunesson.
Utvecklingsarbetet har hunnit en bra bit på väg, men fortfarande finns en del frågetecken att räta ut. En svårighet har varit att hålla maskinerna i gång. Bryts kommunikationerna mellan maskinerna blir det stopp i maskineriet. Fortfarande finns också viss osäkerhet kring batterierna – exempelvis hur de kommer att klara arbete i långvarig nordisk vinterkyla. Men vägen mot ett byggande utan utsläpp av koldioxid är i varje fall utstakad.
– Vi vet visserligen inte exakt hur vi tar oss till en helt fossilfri maskinflotta, men Electric Site är ett steg på vägen där vi verkligen nått vårt koldioxidmål. Branschen behöver fler satsningar av den här typen för att nå fram, säger Gustaf Werner, Nordenchef på Skanska Industrial Solutions.
Scott Young, direktör för Volvo CE:s verksamhet inom electromobility, menar att branschen står inför sin hittills största utmaning för att komma till rätta med klimatavtrycket. Uppsidan är att ny teknik och nya metoder också innebär den största möjligheten att bidra till ett mer hållbart samhälle.
– Nycklarna är att det finns utrymme för tillväxt och samarbeten av den här typen. Kunden vill, precis som vi tillverkare, vara en del av lösningen och tillsammans kan vi utarbeta de bästa sätten att hantera och utnyttja den nya tekniken. Utvecklingen går snabbare än någonsin. Framtiden är nu, säger Scott Young.