Gigantisk betongorder skapar stabil grund för centrallager
Under andra halvan av 2019 ska Lidls tredje centrallager i Sverige vara färdigställt i Örebro efter en byggtid på drygt ett år. Anläggningen byggs till större delen i ett plan. Den breder ut sig över cirka 44 000 kvadratmeter, vilket motsvarar ungefär sex fotbollsplaner. Tanken är att lagret ska betjäna 70–100 av den tyska dagligvarukedjans detaljhandelsbutiker i Sverige.
Entreprenör är Tommy Allström Byggproduktion som med säte i Lindesberg vuxit sig stark i regionen. Andra viktiga aktörer i projektet är Ruukki som bland annat levererar stålstommen och Linotol som svarar för betongarbetet i en entreprenad som med ett värde kring 60 miljoner kronor är ett av företagets största åtaganden genom tiderna.
– Det är ett komplext projekt. Därför ser vi att Linotol är ett av få företag som klarar av en sådan entreprenad. Linotol har funnits i branschen länge. Företaget har kunskapen, erfarenheten samt de personella och maskinella resurser som behövs. Det känns tryggt, säger Tommy Allström, vd på TAB Byggproduktion.
Enbart lagrets grundkonstruktion består, enligt Linotol, av 316 pelarfundament, vindbockar och sulor. Markbetongen stålfiberarmeras och betongplattan blir till största delen dubbelarmerad. En stor del av golvytan utrustas med golvvärme.
Enligt Michael Lappalainen, entreprenadingenjör på Linotol, kommer golven att gjutas för hand av gjutlag om cirka tio personer. De sammanlagt cirka 50 000 kvadratmeter golv som ingår i projektet armeras med nät och beräknas innehålla 9 000 kubikmeter betong och 1 200 ton armering när byggnaden väl står klar. Totalt kommer projektet att innehålla ungefär 17 000 kubikmeter betong.
En stor del av gjutningarna kommer att genomföras i dagsetapper på mellan 800 och 1 000 kvadratmeter. Det är stora volymer som kommer att kräva en strid ström av mixerbilar för att hålla produktionen flytande. Leverantör är Thomas Betong som passande nog har en betongstation i närheten.
– Arbetena kommer att kräva noggrann planering och samordning med de andra entreprenörerna på plats, säger Michael Lappalainen, som också berättar att företaget projekterat samtliga golv i entreprenaden enligt de funktions- och regelkrav som finns i projektet.
Om Linotol och Thomas Betong spelar viktiga roller för grundläggningen är Ruukki väl så viktig för stommen. Företaget projekterar, tillverkar och monterar stål- och betongstommen och levererar därutöver bärande taksystem, fasader och fönster samt mellanväggar och tak för kylrum.
Lagrets svetsade balkar tillverkas vid Ruukkis fabrik i Ylivieska och stålfackverken i Peräseinäjoki. Fabriken i Oborniki i Polen tillverkar pelare och balkar samt väggarnas sandwichpaneler
– Vi har från första början samarbetat med Ruukki. Vårt samarbete var avgörande för att vi fick ta oss an detta projekt och är även en garanti för att byggnaden byggs på planerat sätt, säger Tommy Allström.