Ledare: Kostsam avgift
Jämfört med de flesta andra grupper i befolkningen är arbetslösheten bland unga stor trots stor brist på arbetskraft i många branscher. Nivån tycks permanentad på en konstant hög nivå oavsett konjunktur, vilket pekar på att orsakerna är strukturella. Krav på höga ingångslöner, turordningsregler och i vissa fall svårigheter att klara sig genom gymnasiet med fullständiga betyg kan vara några skäl till att 90 000 ungdomar i åldern 15-24 år var registrerade som arbetslösa i augusti, 3 000 fler än för ett år sedan.
2007 gjorde Alliansen ett försök att sänka arbetsgivaravgifterna för att därigenom stimulera anställning av unga. 2016 valde dock den rödgröna regeringen att återgå till den högre nivån.
Enligt en studie av professor Sven Olof Daunfeldt, forskningschef vid Handelns forskningsinstitut, skapade den sänkta arbetsgivaravgiften ungefär 16 000 nya jobb. En slutsats är därmed att fler kommer i arbete om skatteuttaget minskar. Men, smakar det så kostar det – kanske.
I varje fall beräknade Institutet för social forskning 2013 kostnaden till 17 miljarder kronor vilket innebär drygt en miljon kronor per skapat jobb. Nu brukar det inte räcka med att se på siffrorna i en kolumn. En blick på andra ställen i den ekonomiska uppställningen visar att bidragen minskar samtidigt som skatteintäkterna ökar. Ökar gör också konsumtionen, vilket i sin tur genererar sysselsättning. Sänkta arbetsgivaravgifter fungerar som välbehövlig stimulans till företagare som blir mer villiga till nysatsningar och bidrar till ökad stabilitet i samhället.
Skatteintäkter kan se bra ut på papperet, men en djupare genomgång kan visa något helt annat. Exempelvis har undersökningar gjorda inom olika byggverksamheter visat att varje satsad krona i form av rot-avdrag resulterat i att samhället tjänat det dubbla.
Helt klart är att vi efter några år med mycket god konjunktur närmar oss sämre tider. Vi kan inte fortsätta bromsa sysselsättningen med omotiverat höga skatteuttag. Oavsett hur den nya regeringen slutligen kommer att formeras vore det ingen dum idé att sänka arbetsgivaravgifterna, om inte för alla så för ungdomar, långtidsarbetslösa och nyanlända, höja rotavdraget och gärna också acceptera lägre löner för vissa mindre kvalificerade arbeten.
Artikeln är en del av vårt tema om Ledare.