De vill bygga elväg i väst
I dag finns två demonstrationsanläggningar för elvägstrafik färdigställda i Sverige, en strax utanför Sandviken och en nära Arlanda. För att bredda beslutsunderlaget inför eventuella storskaliga satsningar i framtiden har Trafikverket inbjudit ytterligare tre konsortier att visa sina förslag. Läs mer här.
Ett förslag till blivande testanläggning gäller en konduktiv elvägssträcka för tung trafik på riksväg 40 i närheten av Landvetter flygplats. Huvudaktörer är NCC (som redan medverkar i Arlandaprojektet), Volvokoncernen med sin lokala förankring och Alstom, en internationell gigant med stor erfarenhet av bland annat dynamisk kraftöverföring mellan fordon och kraftkälla.
Alstom och Volvo samarbetar för övrigt redan i ett elvägsprojekt där en elektrifieringslösning som Alstom tagit fram för spårvägar anpassas till vägtransporter med eldrivna lastbilar.
De tre företagen har bildat konsortiet Västsvenska Elvägar som nu glidit in i en fas som ska resultera i ett färdigt och detaljerat förslag till slutlig lösning senast i mars 2019. En styrka är att företagen redan har tillgång till beprövad teknik. Alstom vet hur man driver en spårvagn, Volvo vet hur man bygger elfordon och NCC vet hur en elväg anläggs. Det som återstår är att kombinera kunskap och erfarenheter i en fungerande demonstrationsanläggning med gränsöverskridande teknik som kan användas för blandad trafik.
Konsortiet har dessutom knutit till sig närmare 20 privata och offentliga företag, kommuner och akademiska institutioner som partners eller som deltagare i en referensgrupp med intresse för tekniken. Därmed skapas en mycket bred erfarenhetsbank som också ska göra det möjligt att väga in andra samhällsnyttor som utbyggnaden av elvägar kan föra med sig.
I likhet med de två projekt som redan är igång är tanken att den blivande demonstrationsanläggningen ska integreras i en allmän väg med syfte att utveckla, testa, verifiera och visa nya lösningar för elvägsteknik.
– Volvokoncernen erbjuder i dag fullelektriska bussar och lastbilar för stadstrafik. Elvägar kan vara ett sätt att också klara emissionsfria transporter på längre sträckor. Men ska vi lyckas krävs ett brett samarbete mellan olika samhällsaktörer och därför är ett initiativ som detta så viktigt, säger Lars Stenqvist, teknisk direktör i Volvokoncernen.
Björn Asplund, vd för Alstom Sverige, ser elvägar som ett viktigt komplement till spårbunden trafik.
– Vår laddningsteknik för spårvagnar som nu anpassas för väg är bra exempel på hur beprövade tekniker får nya användningsområden och snabbar på utvecklingen, säger han.
Hans Säll, affärsutvecklingschef på NCC, ser gärna att företaget ligger i framkant när det gäller utvecklingen av hållbar infrastruktur.
– Det är därför vi deltar i det här projektet. Vi har redan gedigen erfarenhet av att arbeta med elväg i projektet e-road Arlanda och de kunskaperna tar vi förstås med oss i det här nya samarbetet, säger Hans Säll.
De medverkande företagen är övertygade om att elvägar är en viktig del för framtidens mobilitet och för att åstadkomma hållbara transportlösningar på väg. Bland annat betonas att energieffektiv och miljöanpassad framdrift av fordon på väg gynnar industrier, fraktföretag och persontransporter och är en självklar del i ett framtida hållbart transportsystem.
De tre konsortier som bjudits in som komplement till de två befintliga har nu tid på sig fram till mars 2019 att lämna in detaljerade beskrivningar av sina projekt, varefter förslagen utvärderas och beslut fattas om vilket eller vilka projekt som får gå vidare till demonstrationsfasen.
Det svenska elvägsprojektet beskrivs som den största pågående förkommersiella upphandlingen i Europa. Med det menas att syftet med upphandlingen är att få ett kunskapsunderlag eller resultat av forskning och inte en kommersialiserad produkt som är fallet i traditionella upphandlingar.