Fjällfloran ska få fäste igen
Sälen. Den nya internationella flygplatsen i Sälen ska stå klar julen 2019 och efter det första knappa årets arbete börjar den ta form på allvar – i slutet av augusti är förberedelserna inför den kommande asfalteringen i full gång på rullbanan.
Vid sidan av av banan är det fortfarande lite mer oordnat, stora högar av torv ligger här och där, i några finns till och med spår från den gångna vintern – tjälen har inte gått ur trots att sommaren både kommit och gått.
– Den går ur innan det är vinter igen, lovar Lars Dahlström, arbetsledare för VSM Entreprenad.
De stora torvhögarna innehåller mycket luft och har därför sjunkit ihop lite. Det märks ändå att det är enorma mängder som grävts upp ur de myrar som flygplatsen byggs på.
– Vi har också flera tusen kubikmeter kvar att hämta, till exempel från en väg vi ska bygga längre fram, där räknar vi med 6 000 – 6 500 kubikmeter till, säger Lars Dahlström.
VSM Entreprenad räknar med ta upp totalt en miljon kubikmeter torv/morän i projektet.
Torven behövs bland annat i sidostråken.
– Vi ska ställa i ordning ett område 150 meter ut från banans mitt åt båda hållen, säger Lars Dahlström.
Flygplanen ska rulla på banan men behöver breda ut sig ännu mer i sidled, vingarna får inte stöta i något och den inre delen av sidostråken ska därför bli en grön, slät gräsyta.
Lite längre ut ska landskapet få bli lite högre och lite vildare, VSM Entreprenad räknar med cirka fem procents stigning på flankerna och tanken är att den naturliga fjällfloran åter ska få fäste där.
– Det ska inte bli någon grön gräsmatta längst ut, vi lägger ut torven och i den finns lavar och blåbärsris som gör att fjällnaturen kan återskapas.
Torven stryks ut i förbestämda höjder.
– Alla material har sitt lager, vi använder GPS i alla maskiner som schaktar eller återfyller, vi har också mycket hjälp av utsättarna på plats, kommenterar Lars Dahlström.
En bandschaktare inhyrd från Trollhättanföretaget Road Building är i full färd att breda ut torven för att skapa en slät yta som sedan ska sprutbesås.
– Vi måste skynda på med det jobbet, där har vi tiden emot oss, säger Lars Dahlström.
Marken bär sämre på vissa ställen, där får en pistmaskin ta över bandschaktarens jobb.
Vi hittar pistmaskinen lite längre upp längs rullbanan, den flyter lätt fram på mark som knappt bär en människa men torven med dess stubbar och sten är oförsonlig.
– Det här materialet sliter mer än snön, säger Per-Erik Israels, ägare till Sälen Snöskoterservice som lejts in för uppdraget.
Efter några vändor svänger maskinen ut mot rullbanan och stannar. Per-Erik Israels hoppar ut och inspekterar noggrant maskinens bakdel.
– Drivkuggen har gått sönder, jag får åka iväg en timme för att få hit delar, konstaterar han.
Missödet till trots är det ingen fara på taket, Lars Dahlström konstaterar att tidplanen ser ut att hålla fint i Sälen.
– Vi ligger bra till även om det blir lite bråttom i vissa delar – snart är det vinter och vi måste till exempel hinna så i tid.
———————————————————————————————
Entreprenadbranschens egen tidning!
Följ oss på Facebook, Instagram, Twitter och Youtube!
Artikeln är en del av vårt tema om Reportage.