23948sdkhjf

Damm med stora dimensioner

En ny damm ska komplettera den 13 kvadratkilometer stora sedimenteringsdammen i Aitik, tanken är att skilja den högsvavliga och den lågsvavliga anrikningssanden åt.

Gällivare. Bolidens nya anrikningsverk togs i drift 2010 och är placerat så att gravitationen hjälper till med anrikningsflödet.

–  Det är byggt i en bergssluttning för att få ett bättre flöde, nu behöver man inte pumpa materialet, säger Annika Järnroos, besökssamordnare i Aitik.

Malmen åker in i verket som krossat berg. När anrikningen är genomförd återstår ett kopparpulver, som åker vidare till Rönnskär för förädling, och stora mängder anrikningssand.

Sanden får vackert stanna i Aitik. Slurryn pumpas ut i en 13 kvadratkilometer stor damm där sanden ska sjunka till botten medan vattnet går vidare till en klarningsdamm och sedan återförs det in i produktionen.

–  Vi pumpar också upp allt dagvatten och smältvatten, allt går tillbaka i processen under väl kontrollerade former, 85-90 procent av allt vatten återvinns och vi behöver nästan aldrig ta in nytt vatten, säger Annika Järnroos.

Det är stora mängder sand som ska sedimenteras, på en dag blir det 120 000 ton och årsvolymen är 39 miljoner ton.

Dammen måste därför höjas varje år.

Nästa år ska dock ännu en damm stå redo att ta emot den högsvavliga anrikningssanden som framgent ska separeras från lågsvavlig sand.

–  Vi får en bättre vattenkvalitet om vi kan separera det högsvavliga och det lågsvavliga materialet, vi minskar också risken för att laka ut metaller i vattnet, säger Sara Fagerlönn, sektionschef för dammsäkerhet och vattenhantering.

Den nya dammen blir 1,5 kvadratkilometer stor och 35 meter djup på det djupaste stället.

Bygget är stort, det påbörjades 2015 med grundläggning och schakt och sedan dess har arbetet med att höja dammen pågått.

2019 ska den vara klar för användning. Då ska också den större dammen kunna växa lite  långsammare –  tidigare har den höjts med tre meter per år men framöver kan det minskas till först 2,5 och sedan till två meter.

– Volymerna minskar när vi får en damm till, vi kan också utnyttja den södra sidan, som saknar vall, på ett annat sätt framöver, säger Sara Fagerlönn.

Dammhöjningen sker under perioden maj till september, uppdraget är väderberoende eftersom vissa material inte bör läggas ut vid tjäle.

– Det blir sex månaders intensivt arbete, kommenterar Sara Fagerlönn.

Hon konstaterar att det hårda arbetet trots allt är tacksamt på många sätt.

– Det är stora ytor och mycket massor men vi har allt material inne på området, vallarna byggs av anrikningssanden i dammen, den packas hårt och sedan täcks slänterna in med erosionsskydd av gråberg.

GE Maskintjänst arbetar årligen med höjningen av dammen, läs mer om företaget som har många och oväntade strängar på sin lyra här.

Läs mer om Aitikgruvan som fyller 50 i år! Se länkar längre ner!

Bolidens eltruckar är igång –i höst rullar de eldrivna truckarna i Aitik, en 700 meter lång testramp har byggts och fyra truckar har konverterats.

Jättetruckarna får ett extraliv–Aitiks jättar jobbar dygnet runt 365 dagar om året, efter 60 000 timmar får tipptruckarna därför ett nytt liv.

50-åring i fin form – 1968 räknade Boliden med två miljoner ton malm per år och 15 års produktion. 50 år senare hägrar 45 miljoner ton per år och brytning fram till åtminstone 2045.

Boliden breder ut sig – även i Gällivare måste lokalbefolkningen flytta på sig för gruvans skull. 

Från malm till metall –en enkel process förvandlar fattig malm, med en kopparhalt på 0,28 procent, till ett 25-procentigt kopparpulver.

Maxad kraft i jätteschaktare – GE Maskintjänst blev först ut i Europa med Liebherrs nya bandschaktare och nu trycker 75-tonnaren anrikningssand i Aitik.

Fyndet på myren blev starten – 1968 öppnade Boliden sin koppargruva i Aitik.  50-åringen är dock knappast äldst i företaget, som snart firar 95.

Mamma Aitik tar det lugnt – Lady Marion har gått i pension och firar gruvans 50-årsjubileum från åskådarplats.

———————————————————————————————

Entreprenadbranschens egen tidning!

Följ oss på Facebook, Instagram, Twitter och Youtube

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.097